A január-áprilisi kivitel értéke 7728 milliárd forint (26 070 millió euró), a behozatalé 7102 milliárd forint (23 945 millió euró) volt, a külkereskedelmi mérleg aktívuma így 626 milliárd forintot (2126 millió eurót) tett ki, 63 milliárd forinttal (428 millió euróval) kevesebbet, mint 2011 azonos időszakában.

Az idei első négy hónapban a termékforgalom forintban mért árszínvonala importban 9,6, exportban 6,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A cserearány 2,5 százalékkal romlott, míg a forint a dollárhoz képest 15,6, az euróhoz mérten 9,5 százalékkal gyengült.

Termékenkénti változások

A gépek és szállítóeszközök kivitelének és behozatalának volumene 5,4, illetve 3,9 százalékkal maradt el a 2011. január-áprilisi szinttől. Tavaly június óta tart a híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék exportvolumenének visszaesése, a vizsgált időszakban mintegy harmadával csökkent. Ezzel szemben ötödével bővült az energiafejlesztő gép és berendezés kivitele, valamint egyszámjegyű exportvolumen-növekedést mért a KSH az általános rendeltetésű ipari gép, a villamos gép, készülék és műszer esetében. A közúti jármű mindkét irányú forgalmának volumene mérsékelten nőtt.

A feldolgozott termékek export- és importvolumene 8,7, illetve 4,4 százalékkal volt több, mint egy évvel ezelőtt. A gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitelének volumene több mint tizedével bővült, ugyanakkor a behozatalé némileg elmaradt a bázisidőszaki szinttől. A gumigyártmány, a vas és acél, valamint a fémtermék exportjában kétszámjegyű, míg importjukban egyszámjegyű volt a volumennövekedés.

Az energiahordozók importvolumene - az árak 26 százalékos növekedése mellett - alig változott az előző év azonos időszakához képest. Ellentétes tendencia érvényesült a két fő árucsoportnál: a természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene 4 százalékkal bővült, míg a kőolajé közel azonos mértékben elmaradt az egy évvel ezelőtt regisztrált forgalomtól.

2012 első négy hónapjában az élelmiszerek, italok, dohánytermékek importjának volumene alig, az exporté 3,8 százalékkal emelkedett. Az árufőcsoport kivitelének közel harmadát képviselő gabona és gabonakészítmény exportvolumenében - elsősorban a kukorica és a búza megnövekedett kivitelének köszönhetően - kétszámjegyű volt a növekedés. Ezzel szemben visszaesést regisztráltak az élő állat, a hús és húskészítmény, valamint a tejtermék és tojás mindkét irányú forgalmában.

Unión kívül és belül

2012 január-áprilisában az Európai Unióba irányuló kivitel volumene alig változott, az onnan érkező behozatalé 3 százalékkal volt több, mint 2011 azonos időszakában. Külkereskedelmi egyenlegünk aktívuma az unió tagjaival szemben 135 milliárd forinttal, ezen belül a régi tagállamok vonatkozásában 128 milliárd forinttal romlott.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben az export volumene 1,8 százalékkal bővült, ugyanakkor az importé 7 százalékkal maradt el az egy évvel ezelőttitől. A külkereskedelmi mérleg hiánya 276 milliárd forint volt, 72 milliárd forinttal kevesebb, mint 2011 azonos időszakában.