Stagnál a munkanélküliség az OECD-országokban

Három egymást követő csökkenő hónap után márciusban stagnált, 8,2 százalék volt a munkanélküliségi ráta a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban - közölte a nemzetközi szervezet kedden.
MTI-Eco, 2011. május 10. kedd, 15:01
Fotó:

Az euróövezetben sem változott a munkakeresők aránya: 9,9 százalék volt az év harmadik hónapjában.

Az OECD közleményében kiemelte, hogy a válság kezdete óta a munkanélküliek aránya először mutat stabil csökkenő tendenciát a legtöbb OECD-tagállamban. Egyedül Olaszországban, Spanyolországban, Svédországban és Luxemburgban nőtt márciusban ez a mutató. Áprilisra vonatkozó adatok enyhe emelkedést jeleznek az Egyesült Államokban - tájékoztatott az OECD.

A szervezet szerint a tartósan magas munkanélküliségi szintet mutató államok között van Magyarország (11,9 százalék), Írország (14,7 százalék), Portugália (11,1 százalék) és Szlovákia (13,9 százalék). Az OECD hangsúlyozza, hogy a spanyolországi 20,7 százalékos munkanélküliségi ráta azt jelenti, hogy márciusban a gazdaságilag aktív lakosság mintegy ötöde volt munkanélküli és keresett munkát.

Az OECD egészében összesen 44,4 millió munkanélküli volt márciusban, 2,6 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban, de 13,6 millióval több, mint a válság előtt, 2008 márciusában.

HOZZÁSZÓLÁSOK