Fontos megállapodást kötött a Richter és a Semmelweis Egyetem

A magas szintű kutatás-fejlesztési, innovációs és képzési együttműködés biztosítása érdekében stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Richter Gedeon Nyrt.-vel a Semmelweis Egyetem. A megállapodás keretében a Richter PhD-hallgatóknak szóló ösztöndíjprogramot, valamint tehetséggondozó pályázatot indít szeptembertől az egyetemen. A felek a gyógyszerészképzés megújításában és az egyetemen megvalósuló kutatás-fejlesztési tevékenységben is együttműködnek majd - adta hírül az egyetem.
Szepesi Anita, 2019. június 6. csütörtök, 13:49
Fotó: MTVA Fotó

A megállapodást Merkely Béla rektor és Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke írták alá. Az együttműködés részeként a két intézmény egyeztetett tudományos stratégiával vesz részt a közös érdeklődési területű pályázatokon. Emellett a Richter témapályázat keretében évi 20 millió forint támogatási keretet különít el az egyetemen futó, a társaság kutatás-fejlesztési tevékenységéhez kapcsolódó PhD kutatási témák megvalósítására - sorolta a Semmelweis Hírek tudósítása szerint az együttműködés részleteit a rektor.

A Richter beszáll az új gyógyszerészeti campus létrehozásába

Az egyetem oktatási tevékenységének támogatására a vállalat a PhD-hallgatóknak szóló ösztöndíjprogram mellett tehetséggondozó pályázatot indít szeptembertől, továbbá tanácsaikkal közreműködnek a gyógyszerészképzés curriculumának megújításában - tette hozzá Merkely Béla. Kitért rá, hogy az egyetem a Semmelweis XXI. Fejlesztési Projektnek köszönhetően hatalmas lehetőségek előtt áll, ennek egyik fontos eleme a Hőgyes-Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrum, egy új gyógyszerészeti campus megépítése, melynek tervezésében és kialakításában javaslataival is részt vesz majd a cég.

Merkely Béla hangsúlyozta, hogy az egyetem és az ipar határterületén működő Egészségipari-Biotechnológiai Science Park és az azt megalapozó innovációs ökoszisztéma létrehozása, a kutatási-fejlesztési irányvonalak meghatározása is az együttműködés részét képezi.

Bogsch: az együttműködés fontos célja a tehetségek itthon tartása

Ez a lehetőség mindkét fél számára hasznot hozhat, két jó brand összefogásából csak sikerekre lehet számítani - vélte Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke. Hozzátette, hogy a Semmelweis Egyetemmel régóta jó kapcsolata áll fenn a vállalatnak, az elmúlt 10 évben mintegy 429 millió forintot fordítottak közös kutatásokra. Emlékeztetett, hogy a cég a bevételének mintegy 10 százalékát költi kutatás-fejlesztésre. Az együttműködés egyik fontos célkitűzése, hogy a tehetséges embereket Magyarországon tudjuk tartani, munkát tudjunk biztosítani számukra, ami a vállalat, az egyetem és az ország szempontjából is lényeges.

HOZZÁSZÓLÁSOK