Suchman: öngyilkosság volna adósság-átütemezést kérni

Suchman Tamás szerint nagy segítség lenne Magyarországnak, ha a számára hiteleket nyújtó szervezetek átütemeznék az adósságot, az azonban öngyilkosság lenne, ha ezt az ország maga kezdeményezné.
NAPI Online, 2009. február 4. szerda, 10:06
Fotó:

A fejlesztési programok megvalósításáért felelős kormánybiztos erről az InfoRádió Aréna című műsorában nyilatkozott, hozzátéve: a hitelt nyújtóknak sem jó az, ha egy ország csődöt mond.

Suchman Tamás szerint azonban öngyilkosság lenne az ország számára, ha maga kérné az adóssága átütemezését, de ha az Európai Unió, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap ezt valamennyi adós számára lehetővé tenné, akkor megerősödhetnének ezek az országok - írta az MTI-Eco. Az interjúnak az InfoRádió honlapján olvasható összegzése szerint a politikus rámutatott, hogy a hitel átütemezése a forrást nyújtó országok számára jelentős kockázatvállalást jelent.

A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy az államnak minél hamarabb meg kell találnia a forrást a reformok megvalósulásáig tartó átmeneti időszak finanszírozására. Véleménye szerint ennek egyik útja lehet a fejlesztések állami segítséggel való felgyorsítása. Ez egyrészt pszichésen is nagy hatással lenne a gazdaságra, hiszen a szereplők látnák az alagút végét, másrészt adóbevételeket is hozna.

Suchman Tamás bírálta Simor Andrást, a Magyar Nemzeti Bank elnökét. Szavai szerint a jegybankelnök lassan gondolkodott, hibás lépéseket is tett, ezeket azonban később korrigálták.

HOZZÁSZÓLÁSOK