Süllyed a hazai boltok forgalma

Az előzetes adatok szerint 2013. első negyedévben az országos kiskereskedelmi forgalom értéke folyó áron 1778,3 milliárd forint volt, 17,2 milliárd forinttal több, mint az előző év azonos időszakában. A forgalom kiigazítatlan adatok szerint 1,7, naptárhatástól megtisztított volumene 2,2 százalékkal csökkent. Jelentősen, több mint 30 százalékkal tovább bővült viszont a csomagküldő és internetforgalom volumene - jelentette a KSH.
NAPI, 2013. május 31. péntek, 17:38

Az első negyedévben az országos kiskereskedelmi forgalom közel fele az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, egyharmada a nem élelmiszer-kiskereskedelemben és a fennmaradó 19 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Márciusban 2,8 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest, ami az idei legnagyobb mínuszt jelenti - derül ki a KSH adataiból.  Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem esetében 0,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 5,1 százalékkal esett vissza az értékesítés volumene. Utóbbi terén az elmúlt 12 hónapban nem volt ekkora mértékű csökkenés, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelemben a februári halvány növekedés bizonyult átmenetinek.

Drágábban, kevesebbet

Az év első három hónapjában az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi egységek 857,8 milliárd forint értékű forgalmat bonyolítottak le, 37,2 milliárddal (folyó áron 4,5 százalékkal) többet, mint egy évvel korábban, miközben az összes értékesítés volumene visszaesett. Az első kéthavi 2,7-2,8 százalékos csökkenés márciusra (a húsvéti vásárlások miatt) enyhült (-1,1 százalék), így negyedéves szinten az élelmiszer-kiskereskedelem volumene 2,2 százalékkal kevesebb lett, mint az előző év azonos időszakában. Az élelmiszer-kiskereskedelmen belül a forgalom döntő hányadát (90 százaléka) az élelmiszer jellegű vegyes üzletek adták. Itt az értékesítés volumene 0,7, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,9 százalékkal csökkent egy év alatt.

A nem élelmiszer jellegű üzletek forgalma 2013 első három hónapjában 587,8 milliárd forint volt, ami 9 milliárddal, volumenét tekintve pedig 2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Legnagyobb mértékben a bútor-, műszakicikk-üzletek eladásai csökkentek (9,1 százalék), de jelentős mérséklődés mutatkozott az iparcikk jellegű vegyes (3,9 százalék), a használtcikk- (3,1 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (1,8 százalék) és a könyv-, számítástechnika és egyéb iparcikk- (1,5 százalék) kiskereskedelemben is.

Szárnyaló webáruházak

Ezzel párhuzamosan a gyógyszer, gyógyászati termékek eladásai stagnáltak, és tovább bővült a csomagküldő és internet- (30,2 százalék), valamint az illatszer- (1,2 százalék) forgalom volumene. 2013. január-márciusban is folytatódott az üzemanyagtöltő állomások forgalmának mérséklődése. A 332,7 milliárd forint árbevétel folyó áron 11,0 milliárd forinttal csökkent, volumene pedig 3,4 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai a 2012 I. negyedévi növekedést követően folyamatosan csökkentek. A 2013 első három hónapjában mért 128,0 milliárd forint forgalom volumene pedig - a kiigazítatlan adatok szerint - 4,4 százalékkal maradt alatta az egy évvel korábbiaknak.

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adat szerint 2013 első három hónapjában az élelmiszer-kiskereskedelem eladása stagnált, a nem élelmiszer- és az üzemanyag-forgalom 0,3 százalék illetve 0,5 százalékkal mérséklődött, így a kiskereskedelmi forgalom volumene országos szinten mindössze 0,2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától.

Az Eurostat naptárhatástól megtisztított adatai szerint az Európai Unió 27 tagállamában a kiskereskedelmi forgalom volumene 2013 I. negyedévében 1,0 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb bővülést Lettországban (7,2 százalék), a legnagyobb visszaesést pedig Spanyolországban (10,5 százalék) regisztrálták.Forrás: KSH

 


 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gewinner62, 2013.06.02 11:31

Parndorf bezzeg fullon van állandóan...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

WASP, 2013.06.02 02:13

@rigolya:
TOEFL,IELTS és TestDaf,GDS kaliberű gyerekeknek jó esélyei vannak a külföldi tanulmányok sikeres elvégzésére. Azzal meg hogy sok szakközepes nem fejezi be a sulit, hanem kimegy ..nos ezzel mit tudunk kezdeni ? Ezek kint sem "érnek sokat", tipikusan a bevándorlók alapszintjén kezdik az életet.
De mindegy,a lényeg, hogy kis hazánk csak egy "szegény falu" az EU-ban, jó nyelvtudással és szakmával kitágul a "világ" és ezek birtokában lévő fiatalok élnek is a lehetőséggel, ezt semmilyen aktuális kormány vagy gazdaságpolitika nem fogja tudni felülírni..., a nagy többségnek marad a süllyesztő. Természetesen itthon is vannak jó lehetőségek és állások (ez viszont személyes tapasztalatom), de a megszerzésére is iszonyatosan erős a verseny.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.06.02 01:46

@WASP: Nem csak tanulásról van szó! Sok szakközepes már be sem fejezi tanulmányait, s kimegy dolgozni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

WASP, 2013.06.02 00:56

@rigolya:
Van "személyes" tapasztalatom. Higgye el, a "szerencsét próbáló" diákok túlnyomó része belebukik a kalandba. Tudom nagy divat ez most, de valóságban a felvételi nélkül próbálkozók nyevtudása korántsem éri el azt a szintet, ami egy egyetemi előadás hallgatásához és vizsgákhoz elégséges lenne (nem matekról és programozási nyelvekről van szó). A családomban van egy fogorvos hölgy, aki Németországban tanul fogorvosnak, igaz 28 éves (nem érettségiző), mégis a tanulmányai megkezdésére évekig készült a nyelvtudása fejlesztésével (ismerős család és kinti nyelviskola). Az ő tapasztalata, valamint a cégünknél dolgozó német 3 kollegám egyetemen tanuló gyerekeinek véleménye külföldi diákokról - megerősítik a véleményemet, hogy kb. 20-30% veszi sikerrel a kalandot, azaz szó sincs tömeges kint tanulásról, pláne nem sikeres végzésről.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2013.06.02 00:43

@rigolya: Azert egy szakmat meg mindig megeri Mo -on ingyenesen lerakni, majd kulfoldon egy par hetes tanfolyammal az adott szakmaban elismert papirt szerezni. Onnantol nyitva allnak a kapuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html