Eladósodik sok magyar az iskolakezdés miatt

Sokan családi vagy bankhitelt kénytelenek felvenni az iskolakezdés miatt, amit legalább karácsonyig, de rosszabb esetben egy évig törlesztenek.
Komócsin Sándor, 2018. szeptember 3. hétfő, 09:12
Fotó: Pixabay

"Hitelt nem kellett felvennünk, mert a szüleim tudtak kölcsönadni és be is segítettek az iskolakezdésbe" - mondta a Népszava riportjában megszólaló egyik riportalany. Sokan valószínűleg irigykednek az illetőre, mert családon belül át tudta hidalni az anyagi nehézségeket.

Három gyerekkel még akkor is komoly megterhelés a tanévkezdés, ha a tankönyveket ingyen kapják. A három gyereknek harminc füzet kell, lehetőség szerint valamilyen menő borítóval. Háromszáz és nyolcszáz forint darabjuk. Két gyereknek két hátizsák több mint harmincezer forint.

A tornacipők darabja hét-tizenegyezer forint.Persze van olcsóbb is, de nem éri meg, mert három hónapot, ha kibír. A melegítők szintén elvittek vagy 25 ezret, a rövid gatyák három-ötezret. Mindennel együtt bőven százezer fölött volt a cech.

Egy Kaposvár melletti faluban élő négytagú család kénytelen volt több mindent bankhitelre vásárolni. A kisebbik gyerek íróasztalát, egy elemes bútort leárazásban 27 ezerért kapták meg. Lett volna olcsóbb is, de ez remélhetően kiszolgálja a gyereket még középiskolában is. A törlesztés havi háromezer forint. Az ingyenes oktatás ennek a családnak azt jelenti, hogy egy év alatt visszatörlesztik a személyi kölcsönt, aztán jövő ilyenkor, megint mennek a bankba.

A fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK