Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország uniós csatlakozása óta akadtak olyan évek, amikor több orvos hagyta el az országot, mint ahányan végeztek a hazai egyetemeken. Közben hiába nőtt másfélszeresére a magyar orvostanhallgatók száma az elmúlt tíz évben, a képzés bővülése sem tudja enyhíteni a hazai egészségügy súlyos orvoshiányát. Körülbelül 2-3 ezer orvossal van kevesebb a rendszerben, azaz tíz megyei kórháznyi orvos hiányzik a magyar egészségügyből - írja a Népszabadság.

Ha már ma döntene a kormány arról, hogy radikálisan növeli az államilag finanszírozott orvostanhallgatói helyek számát, akkor is évtizedet kellene várni a változásra, mivel az érintettek 10-12 év alatt válnak gyógyító orvosokká.

Ráadásul a magyar képzési rendszer sincs felkészülve a további terhelésre - például azért, mert négy egyetem évek óta arra törekszik, hogy növelje külföldi hallgatói számát, amivel extra bevételre tehet szert. Ezekben az intézményekben mára csaknem a hallgatók fele, mintegy 9000 diák külföldi. Csupán tandíjként évente több mint húsz milliárd forintot fizetnek ki Magyarországon.

Ezt a pénzszerzési lehetőséget a kormány is meglátta, amikor meghirdette a hazai orvos- és egészségtudományi képzés megújítását: 30-40 milliárdos fejlesztést ígértek, de amikor Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár a minap arról beszélt, hogy még e hónapban a kabinet elé kerül az erről szóló jelentés, már 70 milliárdos fejlesztést említett.

Kalkulációik szerint a bővítéssel a mostani 9 ezres külföldi orvostanhallgatói létszám 2020-ra 11 ezerre nőhet - írja a Népszabadság.