Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kistermelő készítményei (szarvasgombás pesto, humusz, különböző szarvasgombás zöldségkészítmények és zöldséglekvárok) kis üvegekben "guormand company" márkajelzéssel, Keksz Zsolt nevével jelzetten, bio piacokon, delikátesz boltokban, bio üzletekben, fesztiválokon, vagy internetes megrendeléssel kerültek forgalomba. Az egyik beteg az egy hete rendezett Hegyalja fesztiválon vásárolta.

A NÉBIH az ügyben laboratóriumi vizsgálatokat folytat, a Heves megyei élelmiszerlánc felügyeleti hatóság pedig a kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette és kötelezte a termékeinek visszagyűjtésére.

Kattintson a nagyobb méretért!
Kép: Forrás: Nébih

A NÉBIH felhívja a figyelmet, ha valaki fogyasztott az elmúlt hetekben Keksz Zsolt termékeiből, és azt követően nehezen azonosítható tünetekkel megbetegedett, azonnal forduljon orvoshoz, a zöldségkészítményt, vagy annak maradékát, esetleg az üres, de címkével még azonosítható üveget pedig ne dobja ki, vigye magával.

Kattintson a nagyobb méretért!
Kép: Forrás: Nébih

A NÉBIH ingyenesen hívható zöld számán (06-80-263-244) is fogadja a bejelentéseket.

Kattintson a nagyobb méretért!
Kép: Forrás: Nébih
A gyártó közleménye szerint más terméktől betegedhettek meg az érintettek. Hozzátették: a Clostridium botulinum baktérium hőérzékeny, 80°C fölött denaturálódik, 10 perces forralást követően elpusztul, hatástalanná válik - ehhez képest a terméket 2 órán keresztül 100°C felett hőkezelik, vagyis a baktérium, még ha bele is kerülne a termékbe, véglegesen elpusztulna a hő hatására. 2009 óta gyártanak szarvasgombás termékeket (5 éve szarvasgombás pesztót), de eddig még nem volt panasz a termékeinkre vonatkozóan, egyetlen vásárlójuk sem lett rosszul, semelyik terméktől - közölték. A cég honlapján felhívták a figyelmet arra, hogy bíznak az ártatlanságukban, de ameddig a vizsgálat tart, arra kérik a vásárlókat, hogy ne fogyasszák termékeiket. A botulizmus klasszikus tünetei 36 órán belül jelentkeznek.