Az elmúlt évben közel 15 ezer kémiai biztonsági ellenőrzést folytattak le Magyarországon. A vizsgálatok legfontosabb területe a 2007.  június elsején hatályba lépett, a veszélyes vegyi anyagok egészség- és környezet-károsító hatása elleni hatékony védekezés célzó, a vegyi anyagok regisztrálását, engedélyezését és korlátozását szabályozó  REACH rendelet szabályainak betartása volt. Az esetek 10 százalékában kizárólag erre fókuszáltak - mondta Paller Judit országos tisztifőorvos az ÁNTSZ mai sajtótájékoztatóján.

Minden tizedik ellenőrzés során találtak kifogásolni valót, pénzbüntetést száz esetben szabtak ki.  A REACH rendelet hatályba lépése óta kirótt kémiai terhelési bírságok összege 180 millió forintra rúg, annak ellenére, hogy az első években a felügyelők büntetés helyett inkább tanácsokkal  segítették a vállalkozásokat.

A REACH szabályozás legfontosabb eleme a regisztrációs kötelezettség. 2008 júniusa óta minden olyan gyártónak és importőrnek, amely legalább évi egy tonna  mennyiségben gyárt, vagy importál az EU-n kívülről vegyi anyagot, azt regisztráltatnia kell az Európai Vegyianyag Ügynökségnél. Első lépésben az évi 1000 tonna feletti mennyiségben gyártott, vagy importált rákkeltő anyagokat kellett nyilvántartásba vetetni, 2013 május 31-ig a 100-1000 tonna közötti,  2018 május 31.-ig pedig  minden egy tonna feletti mennyiségű veszélyes vegyi anyagot regisztráltatni kell. Az újonnan kezdett gyártásra és importra azonnali a regisztrálási kötelezettség.

2007 óta 265 - ebből tavaly 122 - magyarországi cég regisztrált - tette hozzá Deim Szilvia az ÁNTSZ megbízott főigazgató-helyettese. Geert Dance, az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) ügyvezetője szerint a magyar cégek tudatában vannak az elvárásoknak. Ugyanakkor Magyarországon nincs vezető regisztrációs cég, ezért az ügynökség bátorítja a magyar kkv-kat, hogy próbáljanak vezető regisztrációs céggé válni.

Az ECHA többek között webes és videó alapú segítségnyújtással is segíti a cégek felkészülését a regisztrációra. Kiemelte, a regisztráció csak akkor komplett, ha a regisztrációs díj is megérkezik az ügynökséghez.