Súlyos helyzet alakulhat ki Magyarországon, ha nem sikerül változtatni

A régió gazdaságaiban 2010 közepétől a vállalati hitelezés ismét fokozatosan élénkülni kezdett, míg Magyarországon további trendszerű csökkenést figyelhettünk meg. Amennyiben nem sikerül változtatni, akkor a gazdaság középtávú termelési potenciálja is súlyosan sérülhet.
NAPI, 2012. július 9. hétfő, 16:30
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Az érdemi visszaesést mutató első negyedéves magyarországi GDP-adatok jelentős negatív meglepetést jelentettek mind a hazai elemzői, mind a jegybanki várakozásokhoz képest. A vártnál gyengébb hazai kibocsátás magyarázataként számos tényezőről hallhattunk: az év elején jelentkező egyszeri átmeneti hatásoktól kezdve az eurózóna ismételten mélyülő problémáin keresztül a belföldi kereslet tartós gyengeségéig. A válasz, mint oly sokszor, most is sokkal összetettebb annál, hogy egyetlen mondattal elintézhetnénk.

A száraz tényeket tekintve megállapíthatjuk, hogy a válságot követő hazai gazdasági kilábalás mind régiós, mind uniós összevetésben visszafogottnak tekinthető. A 2007−2009 közötti globális válság és az azzal párhuzamosan zajló magyarországi költségvetési kiigazítás a nemzetközi és a régiós átlagnál is mélyebb visszaesést okozott. Bár a 2009 közepén elindult lassú növekedés egészen a múlt év végéig kitartott, az év eleji csökkenést is figyelembe véve gazdasági kibocsátásunk még jelenleg is több mint 5 százalékkal alacsonyabb, mint a válság előtti negyedévekben volt. Az EU átlagát vizsgálva megállapítható, hogy a régió kibocsátása négy évvel a válság kirobbanását követően is még csak közelíti a gazdasági krízis előtti szinteket, ami mögött jelentős régiós különbségeket figyelhetünk meg. A válság előtt alacsonyabb külső és belső adóssággal, valamint kiegyensúlyozottabb költségvetéssel rendelkező országok teljesítménye már a 2008-as szinteknél is kedvezőbb, míg a sort a jellemzően magas adósságokkal küzdő gazdaságok zárják. Ezen összehasonlítás alapján is érzékelhető, hogy a válság előtti periódusban a gazdaságokat jellemző egyensúlyi és adóssághelyzet nemcsak a krízis mélységére, hanem az azt követő kilábalás sebességére is érdemi hatással bír.

Ezen állításunkat erősítik meg a növekedés szerkezetében megfigyelhető különbségek is. A válság 2008. végi elmélyülését követően a GDP csökkenését általánosan a hitelezési feltételek szigorodása, az exportpiacok szűkülése, a munkapiaci folyamatok romlása és az óvatossá váló fogyasztási és beruházási viselkedés határozta meg. Ezzel összhangban 2009-ben az export csökkenése, a vállalati készletek leépítése, valamint a fogyasztás és beruházás visszaesése általánosan megfigyelhető volt, ami a visszaesés szerkezetében is hasonló mintázatokat okozott. Az anyabanki források elapadása különösen érzékenyen érintette a kelet-közép-európai régiót, ahol a hitelaktivitás jelentős szűkülése felerősítette a belföldi − elsősorban beruházási − kereslet csökkenését. A hazai fogyasztás nemzetközi összehasonlításban erős visszaeséséhez a válság előtti években kiépülő jelentős lakossági devizaadósság-állomány átértékelődése és a keresletszűkítő kormányzati intézkedések is hozzájárultak. A visszaeső import mellett a nettó export a gyenge külső környezet ellenére is jelentős pozitív hozzájárulást mutatott a régiós gazdaságokban.

A kilábalási periódust a legtöbb euróövezeti és régiós gazdaságban az export élénkülése és a készletek újbóli felépítése határozta meg. Emellett a régió gazdaságaiban az elmúlt években a beruházások is élénkülést mutattak. A hazai növekedési szerkezet ebben az időszakban a belföldi keresleti komponensekben mutatta a legnagyobb különbségeket. A fogyasztási kereslet visszaesését elsősorban az állam fogyasztási célú kiadásainak csökkenése okozta, ami az adósságpálya fenntarthatóságát biztosító kormányzati intézkedésekhez köthető. Emellett azonban a jelentős elmúlt évi lakossági − szja-csökkentés és reálhozam-kifizetés következtében jelentkező − többletjövedelmek ellenére a háztartások továbbra is rendkívül óvatos fogyasztói magatartást mutattak. A bizonytalan gazdasági környezetben a beruházási aktivitás is rendkívül visszafogott, amit a tartósan szigorú hitelfeltételek is hátráltatnak. A kilábalási periódus hazai mintázata leginkább az eurózóna magas eladósodottsággal küzdő perifériagazdaságaihoz hasonló. Ez részben természetes folyamat, hisz adósságainkat csak akkor csökkenthetjük, ha a gazdaságban megtermelt jövedelmeinket nagyobb részben megtakarítjuk és a korábbiaknál kisebb arányban használjuk fel.

Ebben az összképben azonban a problémát a beruházások elmaradása jelentheti. A gyenge beruházási aktivitás a gazdaság termelési potenciálját és egyben középtávú felzárkózási lehetőségeit is gyengítheti. A csökkenő hazai beruházási aktivitáshoz az elhúzódó mérlegalkalmazkodás mellett a régiós átlagnál számottevően gyengébb banki hitelaktivitás is hozzájárult. A régió gazdaságaiban 2010 közepétől a vállalati hitelezés ismét fokozatosan élénkülni kezdett, míg Magyarországon további trendszerű csökkenést figyelhettünk meg. A tartósan gyenge banki hitelaktivitásnak a keresleti hatások mellett a bankok viselkedését meghatározó kínálati okai is voltak. A költségvetési hiánycélok javítását célzó kormányzati intézkedések, illetve a devizában eladósodott háztartásokat segítő programok érdemben rontották a bankok jövedelemtermelő képességét, ami az anyabankokat régiós portfólióallokációjuk újragondolására és ezzel a hazai bankrendszerből történő erős forráskivonásra késztethette. A tartósan szigorú hitelkondíciók mellett a vállalati szereplők forráshoz jutása különösen a kis- és középvállalkozások esetében vált nehézzé, mérsékelve az egyébként is gyenge beruházási aktivitást.

Összességében megállapíthatjuk, hogy a válság előtt felhalmozott jelentős külső és belső adósságok leépítése még évekig meghatározhatja a hazai növekedést. Gazdasági kilábalásunk motorja továbbra is az export maradhat, miközben a belföldi kereslet csak visszafogottan bővülhet. A belső keresleten belül azonban különösen problémás a beruházok elmaradása, amelyet országspecifikus tényezőként a hazai bankrendszer tartósan szigorú hitelfeltételei is korlátoznak. Amennyiben ez utóbbi helyzeten nem sikerül változtatni, akkor a gazdaság középtávú termelési potenciálja is súlyosan sérülhet.

Virág Barnabás, MNB

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2012.07.10 09:50

@Bhole: A szülő lehet, hogy nem tud a végzettségének megfelelő munkát végezni külföldön, de valahogy a minimálbérből is sokkal jobb életszínvonalat tud fenntartani kinn, mint itthon a diplomás bérből. A gyerek meg már külföldön szívja magába a nyelvet/nyelveket, diplomát (Angliában pl. a bér x %-át kell törleszteni max. 20 évig a hallgatónak). Így a gyereknek lesz sokkal jobb odakinn!
Hazánkban nem épp a középréteg tölti meg egyre inkább az iskolák padjait gyerekkel, s érettségi nélkül a boldogulás szinte reménytelen! Így a nyomor is szépen újratermelődik!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2012.07.10 09:31

@RealMan: Bezzeg a jenkik egymás angyalai. Soha át nem verik egymást. A jelzálogválságot is Orbán okozta, meg a Fidesz. Meg a náci magyarok. Azért az USA-ban van a legtöbb ügyvéd, mert egymással sosem pereskednek.
Nagyon meghasonlott lélek vagy te RealMan. Rájöttél, hogy a helyzeted nem itthon volt kilátástalan, hanem ott, mert nem beszéled a nyelvet, meg szarnak kezelnek. De megracionalizálod a döntésedet azzal, hogy a magyarok a nem jók. De te magyar vagy? Mert akkor te sem vagy jó. Ha meg nem vagy magyar, akkor minek írkálsz ide? Vagy magyarnak születtél, de továbbfejlődtél? Mostmár festhetsz/takaríthatsz odaát két (tandíjmentes) magyar diplomával.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

libamaj, 2012.07.09 22:06

@Csubaka:
Kedves Csubaka! Lehet,hogy számodra hihetetlen bizony nem hamisították a gazdasági adatokat.Azért vannak valóban független szervezetek egy jól működő demokráciában.Az adósság válságnak más az oka. Amikor elérte az EU-t a pénzügyi válság a politikusok merték volna hagyni ,hogy a kapitalizmus szabályai szerint az a bank amelyik veszteséges az csődöljön már rég túl volnánk az egészen. Csak az a gond ,hogy a politikusok a következő választás után is politikus szeretne lenni. Ezért inkább tömték a bankokba a pénzt. Nem merték vállalni azt a társadalmi kockázatot amit a bankok bedőlése okozott volna. Az magával rántotta volna az összes banki ügyfélkört. A garantált betéteken kívül mindenki károsult volna. Persze így is fizet mindenki csak elterítve hosszabb ideig és lényegesen többet.
Csak ez kevésbé érzékelik az emberek pedig ez a megoldás a drágább csak nem olyan drámai.Hát ez van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Csubaka, 2012.07.09 20:28

@RealMan:

Van valami báj abban, ahogy a magyarságot Kertész Ákos után képes vagy fikázni.Magyarul, magyar ékezetekkel magyar online felületen.

De légyszíve válaszolj arra a kérdésre, hogy ha az EU nagy országai, nagy politikusai és nagy gazdasági szakemberei minden tekintetben feddhetetlenek és éppen ezért jogot formálnak mások bírálatára, megítélésére, hogy fordulhatott elő az, hogy a kontinens jelentős része adósság válságba került?
Csak nem hazudták gazdaságuk teljesítményét, csak nem kozmetikázták az adataikat, hogy mindnél nagyobb darabot szakíthassanak ki a közösből?
Csak nem maffia működteti azt az élelmiszer hamisító hálózatot európa nagy országaiban, amelyről mára már azt állítják, hogy forgalma vetekszik a drogkereskedelmével?

Hát ezekhez képest a magyar szerény alsótagozatos kisdiák!

Ami szar, az csak szar lehet. De illene felismerni!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trambulin, 2012.07.09 19:33

@kjkjkj,

Ami vagy aki? Nem mindegy.

Nem mintha az ami magyar az csak szar lehet kijelentéssel egyetértenék, de ami a jelen kurzus gazdaságpolitikáját illeti arra találó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html