Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Libération szerint a 2011-ben életbe lépett választási törvény értelmében "nagyon könnyű" magyarrá válni: nem szükséges sem az országban tartózkodni, sem hosszú formalitásokon átesni. Elég ha az ember középszinten beszél magyarul és tudja igazolni, hogy valamelyik felmenője az 1920 előtti Osztrák-Magyar Monarchia állampolgára volt. A törvény a Vajdaság valamennyi lakójára vonatkozik: magyarokra, szerbekre, horvátokra, ruténekre.

A tudósító, Florence La Bruyere szerint a Fidesz azért osztogatja ilyen könnyen az állampolgárságot, mert szavazati jogot is kínál vele az új állampolgároknak. Az eddig állampolgársági esküt tett 550 ezer ember közül 200 ezren a választásokra is regisztráltak. A lap idézte Gulyás Gergely fideszes képviselőt, aki szerint ezen új választók hetven százaléka a Fideszre szavazhat. A cikkszerző szerint a szavazás menete aggodalomra adhat okot, miután az online regisztráció során nagyon kevés adatot kell megadni, és a szavazatot nem szükséges saját lakcímről feladni. Azonkívül miközben a határon túli választók levélben is szavazhatnak, a külföldön dolgozó magyarok csak személyesen adhatják le voksukat a külképviseleten. Tény, hogy 200 ezer szavazat maximálisan csak két képviselői helyet dönthet el, de ez a kettő elég lehet a kétharmados többség megszerzéséhez - hívta fel a figyelmet lap, amely szerint a rendszerváltás óta most először felmerül a gyanú, hogy Magyarországon szabad, de nem demokratikus választásokat tartanak.

Szó és tett

Miközben Orbán Viktor miniszterelnök saját magát a szegények, a kisemberek szószólójának, kormányát pedig a családok védelmezőjének igyekszik beállítani, bírálói szerint az országban maffiaállam működik, ahol az Orbán-klán az államkasszát dézsmálja - írta a Spiegel német hírmagazin szerdán online kiadásában. Magyarországon a rendszerváltás óta nem volt ilyen mély a társadalmi szakadék. A "külföldi vállalatok elleni harc" mottójával meghirdetett rezsicsökkentés ellenére mintegy 3 millió ember szegénységben, bizonytalan körülmények között él.

A Der Spiegel szerint Orbán gazdaság- és társadalompolitikájának valódi haszonélvezője a társadalom felső 10 százaléka, "a Fidesz-klientúra magja". Sőt maga Orbán Viktor és közvetlen köre, köztük több családtagja meglepően gyorsan nagy vagyonra tett szert, gyakran megkérdőjelezhető körülmények között. Egy pár dúsgazdag üzletember vállalatbirodalma tartja kézben a magyar gazdaság nagy részét, ők nyerik el az állami pályázatok zömét, és hozzájuk folyik be az uniós támogatások jelentős hányada. A Der Spiegel név szerint Simicska Lajost, Nyerges Zsoltot és Széles Gábort nevezte meg.