Súlyos kritika a magyar kormánynak a mai külföldi lapokban

Orbán Viktor Szerbiáig osztja a szavazati jogot címmel közölt a szabadkai magyar konzulátuson készült riportot a Libération című francia baloldali lap szerdán. A Spiegel Online német hírportál arról írt, hogy a magyar gazdaságpolitikának csak egy szűk réteg a haszonélvezője.
MTI, 2014. április 2. szerda, 14:12
Fotó: Napi.hu

A Libération szerint a 2011-ben életbe lépett választási törvény értelmében "nagyon könnyű" magyarrá válni: nem szükséges sem az országban tartózkodni, sem hosszú formalitásokon átesni. Elég ha az ember középszinten beszél magyarul és tudja igazolni, hogy valamelyik felmenője az 1920 előtti Osztrák-Magyar Monarchia állampolgára volt. A törvény a Vajdaság valamennyi lakójára vonatkozik: magyarokra, szerbekre, horvátokra, ruténekre.

A tudósító, Florence La Bruyere szerint a Fidesz azért osztogatja ilyen könnyen az állampolgárságot, mert szavazati jogot is kínál vele az új állampolgároknak. Az eddig állampolgársági esküt tett 550 ezer ember közül 200 ezren a választásokra is regisztráltak. A lap idézte Gulyás Gergely fideszes képviselőt, aki szerint ezen új választók hetven százaléka a Fideszre szavazhat. A cikkszerző szerint a szavazás menete aggodalomra adhat okot, miután az online regisztráció során nagyon kevés adatot kell megadni, és a szavazatot nem szükséges saját lakcímről feladni. Azonkívül miközben a határon túli választók levélben is szavazhatnak, a külföldön dolgozó magyarok csak személyesen adhatják le voksukat a külképviseleten. Tény, hogy 200 ezer szavazat maximálisan csak két képviselői helyet dönthet el, de ez a kettő elég lehet a kétharmados többség megszerzéséhez - hívta fel a figyelmet lap, amely szerint a rendszerváltás óta most először felmerül a gyanú, hogy Magyarországon szabad, de nem demokratikus választásokat tartanak.

Szó és tett

Miközben Orbán Viktor miniszterelnök saját magát a szegények, a kisemberek szószólójának, kormányát pedig a családok védelmezőjének igyekszik beállítani, bírálói szerint az országban maffiaállam működik, ahol az Orbán-klán az államkasszát dézsmálja - írta a Spiegel német hírmagazin szerdán online kiadásában. Magyarországon a rendszerváltás óta nem volt ilyen mély a társadalmi szakadék. A "külföldi vállalatok elleni harc" mottójával meghirdetett rezsicsökkentés ellenére mintegy 3 millió ember szegénységben, bizonytalan körülmények között él.

A Der Spiegel szerint Orbán gazdaság- és társadalompolitikájának valódi haszonélvezője a társadalom felső 10 százaléka, "a Fidesz-klientúra magja". Sőt maga Orbán Viktor és közvetlen köre, köztük több családtagja meglepően gyorsan nagy vagyonra tett szert, gyakran megkérdőjelezhető körülmények között. Egy pár dúsgazdag üzletember vállalatbirodalma tartja kézben a magyar gazdaság nagy részét, ők nyerik el az állami pályázatok zömét, és hozzájuk folyik be az uniós támogatások jelentős hányada. A Der Spiegel név szerint Simicska Lajost, Nyerges Zsoltot és Széles Gábort nevezte meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Haynau, 2014.04.02 23:23

Kulonosen tettszett, amit a Spiegel irt Orbanisztanrol. Mint irja "Kritiker sprechen gar von einem Mafiastaat" (a kritizalok maffiaallamrol beszelnek)...szepen megmagyarazza. Ami itt a szektas-nyilas hozzaszolasokat illeti mindenrol masrol beszelnek mint mindig de nem a cikk tartalmarol, mert magukban elismerik, hogy fejetol buzlik a hal, az Orban clik (kozeli csaladtagok es baratok) uralja az orszagot es annyi milliardot rak zsebre amennyit akar. Es 2/3 ujra ezekre szavaz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.04.02 18:38

@Mercury: " Ez a háttérhatalom háborúzta el a történelmi magyarország kétharmadát, és ezek küldtek a halálba hatszázezer magyar embert, és ezek gyújtogattak Budapesten 2006 -ban.2"

Stimmel! " Nem adhatok mást csak mi lényegem"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.04.02 18:37

@lauda: Hát, segíklyre azért nincsen szükségem, ha nagy nehezen, évi párszori külföldi nyaralással, szomorú néhány százezres havi jövedelemmel még megéldegélek.

Nem az én anyagi helyzetemről van szó ( amely volt jobb is ! ), hanem a mafiásokon kivül mindenkiéről.

A külföldi nagytőkét aztán nem imádom, a hazait sem.
Internacionalista barátaim meg - jaj! - nincsenek.

Gondolkodni viszont olykor-olykor szoktam.

A gondolkodásom hasnlításokra is kiterjed.

Ilyen nagyon szomorú a hejzet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mercury, 2014.04.02 18:27

@lauda:

"Én mindig a munkámból éltem , élek így igazán nem zavar melyik politikai tábor van hatalmon."

Hány trafikot kaptál?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mercury, 2014.04.02 18:23

@jobbajobb:

Háttérhatalom? Igen, ismerem. Több mint száz éve próbálja visszarántani magyarországot a középkorba Történelmi jogot formálnak az országra, csak az agressziót ismerik mint problémamegoldás, szeretik a harcot mindegy hogy az (végül elbukott) világháborúk, vagy harc a nyugati demokráciák ellen, vagy akár rezsiharc. Ezt a háttérhatalmat, ami mérgezi az egész nemzetet úgy hívják, hogy populista demagóg álnemzeti dúvad nacionalisták. Ez a háttérhatalom háborúzta el a történelmi magyarország kétharmadát, és ezek küldtek a halálba hatszázezer magyar embert, és ezek gyújtogattak Budapesten 2006 -ban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html