A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A korábbi bürokráciacsökkentő programok többnyire mindig az államigazgatási egyeztetési szakaszban buktak meg, amikor a közigazgatás rendre jelezte a tervek megvalósíthatóságával kapcsolatos aggályait, ezért egyelőre nehéz megítélni, milyen konkrét hatása lehet a most bejelentett csomagnak − véli Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége főtitkára.

Aggályos foglalkoztatási tervek

Egyelőre inkább csak a foglalkoztatással kapcsolatos intézkedési tervek megfoghatóak, ezek közül azonban több is aggályos. Szerinte alacsony a könyvvizsgálat eltörlésénél meghúzott 200 millió forintos határ, és hiányolta a közvetlen költségvetési hatásokkal kapcsolatos becsléseket is, mivel lesz hatása annak, ha a bürokráciából élő vállalkozások egy része elveszti a bevételeit.

A munkaidő-szervezéssel kapcsolatban pedig érdemes lenne legalább a középvállalatokat bevenni a kedvezményezett körbe. Bár kétségtelen, hogy a szakszervezetek tiltakozását még ez is kiváltja majd, holott elkerülhető lett volna, ha az előző kormányok alatt kompromisszumkészebbek lettek volna a munkavállalói szervezetek − tette hozzá Horváth.

Véleménye szerint hibás az a kormányzati kommunikáció, hogy ezek az intézkedések közvetlenül munkahelyet teremtenének, mivel inkább arról van szó, hogy az üzleti környezet rugalmasabbá és kiszámíthatóbbá tételével alkalmat adnak a vállalkozásoknak a válság miatti nehézségeik mielőbbi leküzdésére, tevékenységük átszervezésére, új lehetőségek keresésére egy erősen forráshiányos időszakban. Ha ezzel rövidíthető a kilábalás időszaka, a gazdaság átstrukturálása, akkor a fellendülés már hozhat új munkahelyeket, igaz, máshol és más ágazatokban − mondta a főtitkár. Horváth szerint a nagyvállalati körben a mostanság bejelentett beruházások már jelzik a változás irányát, de arról mindenki hallgat, hogy a kkv-knál még tart a válság miatti csődhullám.

Miért csak a kkv-k?

Az eddig bejelentett változások alapvetően a jó, hasznos és olcsóbban megvalósítható körbe tartoznak, az azonban érthetetlen, és sérti az egyenlő bánásmód alkotmányos elvét mind munkaadói, mind munkavállalói szempontból, hogy a foglalkoztatással kapcsolatos intézkedések miért csak a mikro- és kisvállalkozásokra vonatkoznak − mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke. Emiatt és a mielőbbi bevezetés érdekében is érdemes lenne szerinte mielőbb az OÉT elé vinni a csomag elemeit  Az egyik legjelentősebb, és komoly felkészülést, szemléletváltást igénylő lépésnek tartja a kormányablakok ügyintézésének kiszélesítését − kérdés, alkalmas-e erre a dolgozói állomány. Rolek szerint a program valóban tudja majd javítani a cégek versenyképességét, főleg ha mielőbb követi a következő ütem is.


Tervezett intézkedések és hatásaik
IntézkedésBecsült hatás (Mrd Ft)
Egy utalással több adó- és járulékfizetési kötelezettség teljesíthetővé tétele8,0
Adófolyószámlák számának megfelezése0,5
Hat adónem éves fizetési kötelezettséggé alakítása6,7
A kötelező könyvvizsgálati értékhatár százról kétszázmillió forintra való emelése, majd háromszázmilliós értékhatár kitűzése 2014-től5,6
A NAV és a tb-szervek adatigénye közötti átfedések megszüntetése15,2
A közigazgatás adatigényeinél a párhuzamos adattartalom kiszűrése16,0
A statisztikai adatgyűjtések elektronizálása, átfedések csökkentése0,5
Hatósági bírságolás kevésbé irritáló gyakorlatának kidolgozása4,0
Jobb és hatékonyabb hozzáférés a jogszabályokhoz3,0
Egyetlen adattal bejelenthető legyen a munkavállaló5,0
A munkabérről szóló kimutatás kinyomtatása opcionális19,2
Az egyszerűsített foglalkoztatás dokumentációjának egyszerűsítése3,4
Az üzemi tanácsok alakításának opcionálissá tétele0,08−0,1
Mikro- és kisvállalkozás a lehető legkönnyebben vehet fel és bocsáthat el munkavállalót16,0
Munkáltató kártérítési felelősségére vonatkozó keretek meghatározása2,0
Napi és heti munkaidőkeret szabadabbá tételen.a.
Munkajogviszonnyal kapcsolatos munkavállalói jogok felülvizsgálata50 ezer új munkahely
Képesítési követelmények áttekintése és minimalizálása100 ezer új munkahely
Összesen105,2