Mi azt látjuk, hogy a kormány nyilvánvalóan nehéz helyzetben van, hiszen az IMF és az EU is nyomja, hogy a költségvetési hiányt sikerüljön beállítani egy megfelelő szint alá - mondta az InfoRádió kérdésére Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára. Hozzátette: szerintük a kormánynak elégségesek voltak a törekvései, ezt viszont nem így látják a nemzetközi partnerek.

Szorult helyzetében a kormány egy népszerűnek tűnő megoldást javasolt szerdán - mondta a főtitkár. "Ez minket nagyon megdöbbentett, hiszen ez szöges ellentétben áll minden korábbi megállapodásunkkal. A szövetség leginkább azért tartja megdöbbentőnek a bejelentést, mert az a bankoknak a hitelezési képességét, hangsúlyozottan a képességét, nem a készségét teszi tönkre, hiszen a magyar banki szektor forrásoldalon ki van szolgáltatva egyrészt az ügyfeleknek, másrészt az anyabankoknak. Utóbbiak a tőkén felül extraforrást raktak be a magyar banki szektorba."

Kovács Levente szerint "a tranzakciós illetéknek ez a felemelt mértéke túlzó, reális veszély van arra, hogy egyre több magyar nagybank úgy fog dönteni, hogy a pénzforgalmát és a pénzállományát is kiviszi külföldre. Az anyabankok pedig dönthetnek úgy, hogy felgyorsítják a tőkén felüli extra források kivonását a magyar leánybankokból. Hogyha ez a két helyzet bekövetkezik, akkor az olyan mértékű forráskivonást jelent a magyarországi bankok esetében, hogy kénytelenek lesznek leépíteni a vállalati hitelállományukat."

A Bankszövetség főtitkára hangsúlyozta: "a vállalati hitelállományon belül a legsérülékenyebb az egy éven belüli forgóeszközhitel, amelyik a cégek napi működését biztosítja. Amennyiben ezen a területen leépítés történik, 2013-ban nagyon sok magyar vállalkozás nem fog tudni termelni. A Bankszövetség számára most az a legfontosabb, hogy a kormány ne hozzon olyan intézkedést, ami erre a kényszerpályára vinné a magyar banki szektort, mert a magyar gazdaság így nagyon rosszul fog járni.

A bankadó kivezetésének elhalasztása és a tranzakciós illeték megemelése is kedvezőtlen a bankok számára. Mindkettő nagyon fájdalmas. A tranzakciós illeték azért fájdalmas, mert ennek magyarországi típusa olyan, hogy minden pénzügyi tranzakciót érint, tehát rendkívül széles az alapja. A 2 ezrelék túlzott mértéket jelent, a bankok attól tartanak, hogy a pénzforgalom modernizálódásába ható struktúra megszűnik, és az illeték valójában az elkerülést motiválja majd."

Kovács Levente kifejtette: az illeték "ahelyett, hogy fehérítené, inkább szürkíteni fogja a gazdaságot. A mérték nagysága pedig nagyon sok céget arra fog ösztönözni, hogy meggondolja, melyik országban bonyolítsa le a pénzforgalmát. A banki különadó teljes mértékének a megtartása azért nagyon sértő, mert a decemberi megállapodást nem csak a Bankszövetség elnöksége támogatta egyöntetűen, hanem minden magyarországi nagybank vezetője is, és az összes ilyen bank anyabankja jóváhagyta ezt a megállapodást. Azáltal, hogy a kormány felmondta ezt a megállapodást, nem tudjuk a jövőben védeni az anyabankok felé a decemberi megállapodásunkat, ezek után nagyon nehéz lesz a kötelezettségeket teljesíteni."

A főtitkár szerint a legjobb döntés az lenne, ha az Európai Unió elfogadná a kormány korábbi terveit, és ennek alapján ki lehetne jelenteni, hogy a korábban bejelentett megszorítások elegendőek. Így nem kényszerítené bele újabb megszorításokba a magyar kormányt. "Így jöhetne létre az a gazdasági fejlődés, amelyik bőségesen biztosítaná Magyarország stabilitását."

(Kovács Leventével az interjút október 19-én, pénteken délelőtt rögzítette az InfoRádió, így a főtitkár még nem értesülhetett Brüsszel Magyarországgal kapcsolatos legújabb, péntek délután bejelentett álláspontjáról.)