Súlyos lépésre készülnek a bankok Magyarországon

További drasztikus visszaesést jelent a bankok és így a magyar gazdaság számára is, ha a parlament megszavazza a kormány által ismertetett kiigazító csomagot - mondta a Bankszövetség főtitkára az InfoRádiónak adott interjúban. Kovács Levente kifejtette: reális veszély van arra, hogy egyre több magyar nagybank úgy fog dönteni, hogy a pénzforgalmát és a pénzállományát is kiviszi külföldre. Olyan mértékű forráskivonás jelentkezhet a magyarországi bankok esetében, hogy kénytelenek lesznek leépíteni a vállalati hitelállományukat.
Inforádió, 2012. október 22. hétfő, 14:42
Fotó: Napi.hu

Mi azt látjuk, hogy a kormány nyilvánvalóan nehéz helyzetben van, hiszen az IMF és az EU is nyomja, hogy a költségvetési hiányt sikerüljön beállítani egy megfelelő szint alá - mondta az InfoRádió kérdésére Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára. Hozzátette: szerintük a kormánynak elégségesek voltak a törekvései, ezt viszont nem így látják a nemzetközi partnerek.

Szorult helyzetében a kormány egy népszerűnek tűnő megoldást javasolt szerdán - mondta a főtitkár. "Ez minket nagyon megdöbbentett, hiszen ez szöges ellentétben áll minden korábbi megállapodásunkkal. A szövetség leginkább azért tartja megdöbbentőnek a bejelentést, mert az a bankoknak a hitelezési képességét, hangsúlyozottan a képességét, nem a készségét teszi tönkre, hiszen a magyar banki szektor forrásoldalon ki van szolgáltatva egyrészt az ügyfeleknek, másrészt az anyabankoknak. Utóbbiak a tőkén felül extraforrást raktak be a magyar banki szektorba."

Kovács Levente szerint "a tranzakciós illetéknek ez a felemelt mértéke túlzó, reális veszély van arra, hogy egyre több magyar nagybank úgy fog dönteni, hogy a pénzforgalmát és a pénzállományát is kiviszi külföldre. Az anyabankok pedig dönthetnek úgy, hogy felgyorsítják a tőkén felüli extra források kivonását a magyar leánybankokból. Hogyha ez a két helyzet bekövetkezik, akkor az olyan mértékű forráskivonást jelent a magyarországi bankok esetében, hogy kénytelenek lesznek leépíteni a vállalati hitelállományukat."

A Bankszövetség főtitkára hangsúlyozta: "a vállalati hitelállományon belül a legsérülékenyebb az egy éven belüli forgóeszközhitel, amelyik a cégek napi működését biztosítja. Amennyiben ezen a területen leépítés történik, 2013-ban nagyon sok magyar vállalkozás nem fog tudni termelni. A Bankszövetség számára most az a legfontosabb, hogy a kormány ne hozzon olyan intézkedést, ami erre a kényszerpályára vinné a magyar banki szektort, mert a magyar gazdaság így nagyon rosszul fog járni.

A bankadó kivezetésének elhalasztása és a tranzakciós illeték megemelése is kedvezőtlen a bankok számára. Mindkettő nagyon fájdalmas. A tranzakciós illeték azért fájdalmas, mert ennek magyarországi típusa olyan, hogy minden pénzügyi tranzakciót érint, tehát rendkívül széles az alapja. A 2 ezrelék túlzott mértéket jelent, a bankok attól tartanak, hogy a pénzforgalom modernizálódásába ható struktúra megszűnik, és az illeték valójában az elkerülést motiválja majd."

Kovács Levente kifejtette: az illeték "ahelyett, hogy fehérítené, inkább szürkíteni fogja a gazdaságot. A mérték nagysága pedig nagyon sok céget arra fog ösztönözni, hogy meggondolja, melyik országban bonyolítsa le a pénzforgalmát. A banki különadó teljes mértékének a megtartása azért nagyon sértő, mert a decemberi megállapodást nem csak a Bankszövetség elnöksége támogatta egyöntetűen, hanem minden magyarországi nagybank vezetője is, és az összes ilyen bank anyabankja jóváhagyta ezt a megállapodást. Azáltal, hogy a kormány felmondta ezt a megállapodást, nem tudjuk a jövőben védeni az anyabankok felé a decemberi megállapodásunkat, ezek után nagyon nehéz lesz a kötelezettségeket teljesíteni."

A főtitkár szerint a legjobb döntés az lenne, ha az Európai Unió elfogadná a kormány korábbi terveit, és ennek alapján ki lehetne jelenteni, hogy a korábban bejelentett megszorítások elegendőek. Így nem kényszerítené bele újabb megszorításokba a magyar kormányt. "Így jöhetne létre az a gazdasági fejlődés, amelyik bőségesen biztosítaná Magyarország stabilitását."

(Kovács Leventével az interjút október 19-én, pénteken délelőtt rögzítette az InfoRádió, így a főtitkár még nem értesülhetett Brüsszel Magyarországgal kapcsolatos legújabb, péntek délután bejelentett álláspontjáról.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

USE, 2012.10.25 09:50

Magyarország, ha belép az monetáris unióba és euró lesz a hivatalos fizetőeszköz megszűnik a pénznyomtatási joga.
Magyarországon kizárólag euró érméket lehet majd nyomtatni, papír alapút nem.
Magyarország részesedni fog a bankjegy nyomtatás utáni nyereségből.
Ez a nyereség természetesen sokkal kisebb lesz, mint a saját valuta nyomtatásával elért haszon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MegaLaciBacsi, 2012.10.25 09:30

@Drazsen: Az unicredit nem iszlám bank. Így a kérdése értelmetlen, nem kapna. Egy iszlám banktól sem kapna, nem így működnek.

Anglia azért fontos mert, a XVII. században az uralkodót(asszem III.György) bankárok félrevezették, megzsarolták aki lemondott a pénzteremtésről. Megalakult a Bank of England mint magánbank. Ettől kezdve az állam kamatot fizet azért amit ő is kibocsáthatna.
A waterlooi csata után a rotschild ház irányítása alá került. Ennek mintájára Ferenc császárunkat is meggyőzték(ezenkívül párizsban és az usa-ban is), h alapítsa meg az Osztrák nemzeti bankot. Meggyőzték ez ne legyen az övé. Pár év múlva ezt -ezt a rablást felismerve- meg akarták változtatni. Ebből lett forradalom Bécsben majd Pesten. Gondolom évszámot nem kell írnom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2012.10.24 22:52

@MegaLaciBacsi: "A kamattilalom az iszlám jog egyik legismertebb tiltása"

Igen, én is tudom. De azért kíváncsi lennék, ha elmennék Isztambulba, és ott az UniCredit Bank leányvállalátánál kérnék hitelt az itteni adósságom kiváltásához, kapnék-e kamatmentesen ???
Amúgy a a XVI. század közepéig a keresztény egyház is tiltotta a kamatszedést, de akkor egy pápai zsinat feloldotta ezt a tilalmat. így a közhiedelemmel ellentéteben nem Svájcban, vagy Angliában jöttek létre a kamattal hitelező kereskedelmi bankok, hanem Észak-Itáliában. Nem véletlenül nevezik ma Londonban a bankok utcáját Lombard-Streetnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MegaLaciBacsi, 2012.10.24 22:26

@nylonzsak: Betartják, nincs más választásuk. Társadalmi felelősségük van.
Nincs kamat? Az hogy lehet? Itt látszik a rotschild félék átmosták a nyugati világ polgárainak az agyát. Elhitették, h a mai "modern" pénz és bankrendszertől nincs jobb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nylonzsak, 2012.10.24 22:15

@MegaLaciBacsi: Ha az elmaradt hasznot a befolyó olajmilliárdokból pótolják akkor elképíelhető hogy megengedhetik ezt a luxust maguknak, bár kötve hiszem hogy nyereségesek lennének ha betartanák ezeket a szabályokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html