Súlyos milliárdokat zárolhat a kormány

A kormány 2,23 milliárd forintot vont el a költségvetés általános tartalékából a Pesti Vigadó épületének újjáépítésére, 7,3 milliárdot pedig a nemzetgazdasági miniszternek kell találnia, árvízvédelmi beruházásokra.
Papp Zsolt, 2011. február 24. csütörtök, 07:30
Fotó:

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A kormány 2,23 milliárd forintot vont el a költségvetés általános tartalékából a Pesti Vigadó épületének újjáépítésére - olvasható a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból. Az elképzelések szerint az épületet egy többfunkciós kulturális és művészeti központként működtetnék a jövőben.

A kormány mostani döntése az idén az első, amely a költségvetés tartalékát érinti.

A 2011-es tartalékot az Országgyűlés 90 milliárd forintban határozta meg, amely messze meghaladja az elmúlt években megszokott 55-60 milliárd forintos szintet. A tartalékot - elvileg - csak előre nem látható kiadásokra lehet felhasználni - ám az államháztartási törvény ezen pontját a mindenkori kormányok meglehetősen nagyvonalúan értelmezik.

Eközben a kormány arról is rendelkezett, hogy 7,3 milliárd forintot kell előteremtenie Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek, hogy ebből fedezzék a Sajó-völgyi települések árvízvédelmi beruházásait. A kormány januárban hirdetett vészhelyzetet, hogy felkészülhessenek a tavalyi hasonló árvizek elleni védekezésre. A kabinet ugyanakkor a tartalékot nem bocsátotta Matolcsy rendelkezésére, hanem azt a feladatot kapta, hogy a finanszírozáshoz szükséges 7,3 milliárdot más forrásból teremtse elő. Az NGM szerda estig nem válaszolt megkeresésünkre, hogy ezt mely kiadási tételek zárolásával vagy milyen átcsoportosításokkal kívánja megvalósítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK