Súlyos szakszervezeti kritika a kormánynak

A július elsejétől hatályos új Munka törvénykönyve (Mt.) átrendezi a munka világát Magyarországon, óriási változást jelent a munkajogi döntésekben is, ennek következményei pedig beláthatatlanok – jelentette ki Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke pénteken sajtótájékoztatón.
MTI, 2012. szeptember 21. péntek, 19:32
Fotó: Napi.hu

Új munkahelyeket csak javuló és kiszámítható gazdasági környezet képes teremteni, amit nem lehet jogszabályokkal és "ráolvasással" helyettesíteni. "Alaptalan kijelentés, hogy 2020-ra megvalósul hazánkban a teljes foglalkoztatottság" - tette hozzá Borsik.

Az új Mt. egyaránt kedvez a kormánynak és a munkáltatóknak, ám hátrányos a munkavállalóknak, hiszen növeli kiszolgáltatottságukat - véli a szakszervezeti vezető. Példaként rámutatott: a július elsejétől hatályos rendelkezések csökkentik a kereseteket, túlzottan tág teret engednek a polgári jog érvényesítésére és "lerontják a szakszervezetek működési feltételeit".

Borsik János elmondása szerint Magyarországon tavaly és az idén mintegy 4-4 százalékkal csökkentek a reálbérek. Emellett stagnál a munkanélküliség, nő az infláció és csökken a nyugdíjak vásárlóértéke.

Az Autonómok elnöke szerint az egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó bevezetése aránytalan lépés volt a kormánytól, amellyel "azok nyertek sokat, akik nem voltak erre rászorulva, és azoktól vett el, akiknek inkább adni kellett volna". Ráadásul a döntés alapvető célja sem teljesült, hiszen a hatása nem jelentkezett a fogyasztás növekedésében - mutatott rá Borsik.

A szakszervezeti vezető közölte: a jelenlegi szja 400-500 milliárd forintos bevételkiesést jelent évente az államnak. Amennyiben ezt új adók bevezetésével ismét az átlagjövedelem alatt keresőkön próbálja "behajtani", megint igazságtalanul jár el a kormány. Borsik János emlékeztetett: saját vállalása alapján ez év június 30-ig ki kellett volna dolgoznia a kabinetnek a korkedvezményes nyugdíjak rendszerét. Ez a mai napig nem történt meg.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének álláspontja szerint a negatív folyamatok megállításához új gazdaságpolitikára, míg a jövő évi bérekről szóló "keserves, de kihordható megállapodáshoz" a kormány és az érdekvédelmi szervezetek közötti tárgyalásokra van szükség - hangsúlyozta az elnök.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2012.09.23 16:58

@Libaas-Gordon: Az emútnyócév során voltak rendesen sztrájkok a vasútnál... Nem úgy ebben a kormányzati ciklusban. Már a szakszervezeti vezetőknek is van pártállásuk?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Libaas-Gordon, 2012.09.23 16:47

Hol van itt szakszervezet... és hol volt évtizedekig, hogy idáig jutott az ország?? A most is meglévő "vezetők" a több milliós fizetésükkel, asszisztáltak, és cinkosok voltak... hiteltelen banda
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2012.09.23 13:05

@Drazsen: @Blama: Ugyan ! Gondolja , ilyen szarságok miatt így kiakadnék. Ezen a héten egy közlekedési balesetben meghalt a feleségem és a fiam. Egyedül maradtam! Nem ér az életem szart sem. Eddig azért nyeltem le a munkáltatómtól mindent, mert kellett a munka és a pénz a családom eltartására. Innnntől kezdve ez nem számít. A jövő héten agyonverem a sok sérelem miatt a főnököm. Börtön?? ki nem szarja le. Vagy és is utánuk megyek, vagy tényleg szervezek valami anarchista tömörülést,


Most ne cselekedj !!!
Kettönk kezött az a különbség hogy nekem nincs szívem!!!
Ezt nem én állapítottam meg !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2012.09.23 11:44

Drazsen, ez brutális, ez a legrosszabb ami az emberrel történhet! Én a cicámat is, akit el kellett altatni ( egy német orvos által ) kegyetlenül megsirattam, a nagy bernáthegyi kutyámnál vigasztalhatatlan lettem, anyám halálakor hetekig nem tudtam semmire sem gondolni, használhatatlan voltam. A család a legfontosabb, minden más csak utána jöhet.

Van még egy bernáthegyi kutyánk itt kint, 8.-ik éves, előre készülünk arra a napra...

Pontosan ezért és újra csak ezért, át kell értékelnie az embernek, mi fontos és mi nem az. A folytonos küzdelem felőrli a gyengéket, anélkül, hogy tényleg élvezte volna az életét, belebetegszik...

Nincs Magyarországon szakszervezet, amelynek nagyon komoly súllyal kell képviselnie tagjainak sorsát, érdekeit.

Átértékeltem magamban a dolgokat. A rendszerváltáskor nem voltam Magyarországon, Hamburgban éltem, tanultam és dolgoztam, így "azon" a választáson nem adtam le voksomat. 92-ben jöttem vissza és kezdtem el járni a saját utamat. Kis ideig fideszes voltam aktívan, de a 94-es választások után ezzel felhagytam. Voksomat azonban mindig odaadtam. Ezért nekem nem csak csalódás ami most van, hanem a felébredés!

Nem lehet egy voksot automatikusan adni valakire, mert az éppen a mindenkori hatalom ellen van vagy éppen mert szimpatikus.
Felelősséggel kell szavazni....

Beléptem itt egy német pártba - amely a munkát preferálja - hogy kitanuljam a "mesterséget"....

Magyarországon már nem lehet békésen megközelíteni a jelenlegi problémának a megoldását, brutálisan és kegyetlenül kell felszámolni minden társadalomellenes hatalmat...a szimpátia elmúlt minden iránt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rohadtnarancs, 2012.09.23 10:44

Súlyos szakszervezeti kritika a kormánynak,csak az a baj,hogy a szaszervezet súlytalan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html