BUX
38240

Súlyos ügyben emelt vádat az ügyészség - rendőrök is gyanúsítottak

A Budapesti Nyomozó Ügyészség üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés, bűnszövetségben elkövetett zsarolás kísérlete, hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt öt személlyel - köztük két volt rendőrrel - szemben emelt vádat.

Napi.hu, 2016. március 16. szerda, 10:33

Az I. rendű és II. rendű vádlottak korábban a rendőrség hivatásos állományú tagjai voltak, I. rendű vádlott jogi végzettséggel is rendelkezik. III. rendű vádlott az ügy I. rendű vádlottjának felesége. IV. rendű vádlott - szintén egy nő - a rendőrségen dolgozott, közalkalmazottként, ügykezelői beosztásban. Az ügy V. rendű vádlottja egy magánszemély, aki egy esetben bűnügyi adatok jogosulatlan megszerzésére adott megbízást - írja közleményében Ibolya Tibor fővárosi főügyész.

Az elkövetés idején I. rendű és II. rendű vádlottak érdekeltségébe tartozott egy online bűnügyi magazin, valamint egy olyan gazdasági társaság, amelynek tevékenységi körében - egyebek mellett - magánnyomozás és követelésbehajtás szerepelt.

A vádirat szerint a két vádlott 2009. évtől a gazdasági társaság keretében végzett tevékenységet több esetben - haszonszerzés érdekében - zsarolásokra használta fel. Többnyire magánnyomozásra, követelésbehajtásra, adósságrendezésre, mediátori tevékenység elvégzésére vállaltak megbízásokat. Ennek során előfordult, hogy a vádlottak arra hivatkoztak, hogy rendőri múltjuk révén olyan kapcsolatokkal rendelkeznek, akiken keresztül a különböző adóhatósági és büntetőeljárások nem nyilvános adataihoz is hozzájutnak, illetve akik révén az eljárásokat befolyásolni is tudják. A megbízóiktól az előleget beszedték, a vállalt tevékenységet azonban - bár sok esetben annak látszatát keltették - ténylegesen nem végezték el.

A megbízások után rendszerint annyit tettek, hogy felkeresték a megbízásokkal érintett, a megbízóikkal ellenérdekű személyeket, és őket a tartozás elismerésének, megfizetésének vagy elengedésének kikényszerítése érdekében - a megbízó tudta nélkül - megfenyegették jellemzően azzal, hogy akár alap nélkül büntetőeljárást kezdeményeznek velük szemben, illetve a nyilvánosság előtt - az érdekeltségükbe tartozó internetes oldalon keresztül - lejáratják őket.

Annak ellenére, hogy nem jártak eredménnyel, a sikerdíjat mégis követelték a megbízóiktól, rendszerint a fentiekhez hasonló fenyegetésekkel. Amikor pedig tőlük több pénzt fenyegetéssel sem tudtak megszerezni, akkor ellenük fordultak, felkeresték a megbízással érintett, megbízóikkal ellenérdekű személyeket és pénz fejében a megbízókkal kapcsolatos információk átadására, illetve felhasználására tettek nekik ajánlatot. Jellemzően tehát mindig annak a félnek az érdekében jártak el, akitől több pénzt reméltek.

A fentiekhez kapcsolódóan IV. rendű vádlott 2013. és 2014. évben az I. rendű vádlott, valamint egy esetben a felesége, III. rendű vádlott kérésére több alkalommal jogosulatlan adatlekérést végzett a csak a hatóságok részére hozzáférhető bűnügyi nyilvántartási rendszerben. I. rendű vádlott az ily módon, bűncselekmény útján szerzett adatokat az említett megbízásokkal összefüggésben használta fel.

Az ügy I. és II. rendű vádlottja az ügyben korábban házi őrizetben volt, jelenleg azonban már valamennyi vádlott szabadlábon védekezik; bűnösségük kérdésében a Fővárosi Törvényszék hoz majd döntést - áll a főügyész közleményében.