Súlyos válságban a feldolgozóipar

Az elmúlt közel másfél évtized legsúlyosabb feldolgozóipari válságával kell szembenéznünk - állította a napokban Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság a januári feldolgozóipari beszerzési menedzser index (BMI) publikálásakor.
NAPI Online, 2009. február 16. hétfő, 09:18
Fotó:

A kiadott jelentés szerint az év első hónapjában sem csillapodott a feldolgozóipar októberben kezdődött összehúzódása, a BMI január havi értéke 38,6 pont lett, ami 2,2 százalékponttal alacsonyabb a decemberi értéknél. A feldolgozóipari beszerzési menedzser index újabb mélypontra érkezett, hiszen alulmúlta a novemberi negatív rekordot (39,4) is.

A KSH egy héttel ezelőtti gyorsjelentésekor Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője úgy vélte, az év első felében 25 százalékkal zuhanhat tovább a hazai ipar kibocsátása. Az év közepétől az exportpiacok erőteljes monetáris és fiskális lazításának köszönhetően viszont már mérséklődhet a recesszió, az alacsony bázis pedig még az év vége előtt támaszt adhat a fordulatnak.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője a 2009-re az ipari termelés 3,5-4,0 százalékos visszaesésére számít, míg Kondrát Zsolt, az MKB bank vezető elemzője 15 százalékos zuhanást vár úgy, hogy az év első hónapjaiban akár a 20 százalékos mínusz is meglehet.
Mindkét makrogazdasági elemző felhívta a figyelmet arra, hogy decemberben (és januárban is) sok vállalkozás leállt, csökkentett műszakszámmal, vagy rövidített munkahéttel reagált rendelésállományának zsugorodására, így a decemberi és a januári adatok nagyobb zuhanást mutatnak, mint egy "normális évben", amikor ilyen leállások nem történtek.

HOZZÁSZÓLÁSOK