Súlyos válságban van a magyar oktatásügy

Súlyos válságban van a magyar oktatásügy, és a pedagógusok nem kapják meg azt az anyagi és erkölcsi megbecsülést, ami szükséges lenne - közölte Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szombaton az MTI-vel.
Papp Zsolt, 2017. június 3. szombat, 15:47
Fotó: Napi.hu

A közlemény szerint a Párbeszéd további nettó 50 százalékos béremelést, tanítási szabadságot és hét évenként továbbképzésre használható szabad évet ajánl a pedagógusoknak.

Hozzátette, vissza kell adni a tankönyvválasztás és a szakszervezeti működés szabadságát, meg kell szüntetni a teljesen felesleges Nemzeti Pedagógus Kart, és felül kell vizsgálni a pedagógusok minőségbiztosítási rendszerét.

Ahhoz pedig hogy motivált, jól képzett, az aktuális kihívásokra reagáló pedagógusaink legyenek, az élethosszig tartó tanulás elvét alkalmazva meg kell valósítani a felsőoktatásból ismert sabbatical year rendszert, vagyis 7 évente egy szabad évet kell adni a pedagógusoknak, amit továbbképzésekre használhatnak.

Csökkenteni kell továbbá az osztályok létszámát legfeljebb 25 főre, hogy a tanárok, tanítók megfelelő figyelmet fordíthassanak a speciális nevelési igényű gyerekekre - közölte Karácsony Gergely.

HOZZÁSZÓLÁSOK