Súlyos veszélyre figyelmeztetik az autósokat

A hazai autók negyedénél rendkívül gyenge minőségű a klímarendszerhez tartozó szűrőberendezés, amit csak súlyosbít az a tény, hogy az online beszerezhető termékek közül csaknem minden második hamisítvány, ami pedig komoly légúti megbetegedésekhez is vezethet, hívja fel a figyelmet a hamisítás elleni világnap alkalmából a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).
Szepesi Anita, 2017. június 7. szerda, 12:01
Fotó: Napi.hu

Iparági becslések szerint az interneten keresztül beszerezhető pollenszűrők 20-25 százaléka nagyon gyenge minőségű és ezek közül csaknem minden második hamisítványnak is tekinthető, ami súlyos egészségügyi kockázatokat jelent az autó utasaira nézve.

Nyár elején különösen fontos, hogy még a rekkenő hőség előtt megvizsgáltassuk az utastér hűtését biztosító klímaberendezések megfelelő működését, ami a baktériummentesítésből és a klímagáz feltöltöttségének ellenőrzéséből áll - hívta fel a figyelmet Gablini Gábor, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) vezetőségi tagja.

Az utastérbe áramló levegő szűréséről a pollenszűrő gondoskodik, ezért célszerű rendszeresen cserélni és olyan, legális csatornákon keresztül beszerezni ezeket az elemeket, amelyek garantálják a termék megfelelő működését és azt számlával is igazolni tudják. Megfelelő működés hiányában ugyanis komoly egészségkárosító következményekkel számolhatunk.

Ugyancsak komoly gondokat okozhatnak a gépkocsiban használt különféle folyadékok is, amelyek kevésbé tartoznak a szigorúan ellenőrzött termékek közé. A kizárólag gyártói és forgalmazói felelősségi körbe tartozó téli-nyári ablakmosó-folyadékok, a fagyálló hűtőfolyadékok, valamint a különféle ápolási termékek interneten beszerezhető verzióinak harmada-negyede nagyon gyenge minőségű.

A rossz minőségű folyadék az autó karosszériáját és belső burkolatait károsíthatja, akár komoly anyagi veszteséget is okozva ezzel a kocsi tulajdonosának. Gablini Gábor szerint a hazai karbantartási kultúra nagyon alacsony színvonalon áll, hiszen a három és félmillió személyautó mindössze 30-35 százaléka látogatja a szervizeket rendszeres ellenőrzés, vagy meghibásodást megelőző karbantartás céljából.

A szervezet becslése szerint a hamis gépjárműalkatrészek évi 230 milliárd forintos veszteséggel és 11 ezer hazai legális munkahely kiesésével járnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK