Sumákol az államháztartási adatokkal a gazdasági tárca

A kormány elsumákolta a részletes államháztartási adatok publikálását: a szokásos sajtótájékoztató helyett a kincstár honlapjára tették fel a májusi mérleget - ám prognózist nem adtak a hiány várható lefutására.
Papp Zsolt, 2010. június 18. péntek, 12:51
Fotó:

Május végén az államháztartási hiánya 736,2 milliárd forint volt, ami az egész évre tervezett 870,3 milliárd forint 84,6 százaléka - derül ki a Magyar Államkincstár honlapjára feltett mérlegadatokból.

A nemzetgazdasági minisztérium megspórolta szokásos havi tájékoztató elkészítését - így a nyers adatokon kívül sem a folyamatokról, sem a várható folyamatokról nem ejt szót a két hete némaságba burkolózó nemzetgazdasági tárca.

Májusra még az előző kormány 82 milliárd forintos hiány jósolt, a tényadat ennél rosszabb lett ugyanis az ötödik havi deficit 99,2 milliárd forint lett.

A cégek adófizetési kedve elmaradt a tervezettől, hisz a várt 142,7 milliárd forinttal szemben az első öt havi bevétel 133,8 milliárd forint lett.

Az áfa bevétele is tíz milliárd forinttal maradt el a tervektől, így májusig 929,1 milliárd forint folyt be a kincstárba.

A személyi jövedelemadó bevételei sem érték el a tervezettet, hisz a várt 778,6 milliárddal szemben csak 763,6 milliárd forint folyt be az első öt hónapban.

A kiadások viszont túlteljesültek, a költségvetési alrendszer kiadási többlete húsz milliárd forint a tervekhez képest, némileg ugyan alulteljesültek a szociális kiadások, ám például kamatkiadások négy milliárd forinttal hosszabbak lettek a vártnál, így az első öt hónapban erre célra 492 milliárd forintot fordított a kincstár, ami egyébként megegyezik a tavalyi költéssel.

A 736 milliárd forintos államháztartási hiány a központi költségvetés 728,5 milliárdos hiányából, az elkülönített alapok 27,3 milliárdos többletéből és a társadalombiztosítás 34,9 milliárdos hiányából áll össze.

A két társadalombiztosítási alap közül az egészségbiztosítási hiánnyal gazdálkodott a január-május közötti időszakban, de a nyugdíjbiztosításnál 8,6 milliárd forintos többlet keletkezett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mikvannak, 2010.06.18 13:15

Miért pont a gazdasági tárcánál viselkednének aszerint, amit eddig követeltek? Még néhány nap és ilyen cikk után jön a végrehajtó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html