Sürgősen szabaduljon meg ettől a forintbankjegytől!

A régi húszezresek pályafutása két hónap múlva véget ér. Emiatt érdemes megszabadulni tőlük.
Csernátony Csaba, 2016. október 29. szombat, 13:04
Fotó: Napi.hu

Tavaly a húszezreseket leváltotta a jegybank, a régiek helyébe új, biztonságosabb (azaz nehezebben hamisítható) bankjegyek léptek.

A cserét gyorsan szeretné letudni a jegybank, ezért a régi húszezresekkel 2016. december 31-ig lehet fizetni a boltokban, utána már csak a bankokban és postákon lehet beváltani őket 2019 végéig. Ezt követően pedig már csak az MNB-ben lehet őket lecserélni új bankóra.

Túl az ötven százalékon

Érdemes átnézni a bankjegykészletet, és a következő két hónapban - például a karácsonyi vásárlásoknál - megszabadulni a régi húszezresektől, hogy megkíméljük magunkat a későbbi bankjegycserés macerától.

A bankók cseréje tempósan megy: idén július közepén az összes forgalomban lévő húszezer forintosnak az 56 százalékát adták a tavaly decemberben bemutatott új húszezresek. Ez azt jelenti, hogy az új bankjegyekből összesen 71 millió darab volt akkor forgalomban - ez az arány azóta nyilván javult.

Rengeteg bankjegy maradt a párnacihában

A lecserélt bankjegyeket a jegybank még évtizedekig visszaváltja, ám ezzel együtt nagyon sok régi bankjegy nem tér vissza. Idén júliusban írt arról a Buksza, hogy 24 millió darab, összesen több mint 13 milliárd forint összértékű bankjegy van, amelyet már bevontak, de nem váltottak vissza. Fontos azonban, hogy ez a statisztika csak azt mutatja, hogy hány darab bankjegy nem érkezett vissza az MNB-be, arról azonban nincsenek pontos adatok, hogy ezek közül hány darab semmisült meg.

Ha tetszett a cikk, a Bukszát szeretheti a Facebookon is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2016.10.30 08:34

Nem lett volna hátrány azt is beleírni a cikkbe, hogy mi a fene az az új 20 ezres... hát a 2015 vagy késöbbi dátumú húszerres mert trillió millió változatot adtak ki. 2015 decemberétől jött a legújabb verzió... Íme az eredeti MNB közlemény :

A jelenleg még forgalomban lévő címlet változatok csökkentésének első lépéseként a Magyar Nemzeti Bank 2016. december 31-i határnappal a készpénzforgalomból bevonja a 2015 előtt kibocsátott, régi 20 000 forintos bankjegyeket. A bevonásra kerülő régi bankjegyek év végéig még az újakkal együtt használhatók a készpénzforgalomban, azt követően azonban már csak a 2015 decemberétől forgalomba hozott új 20 000 forintos bankjegyek lesznek használhatók a vásárlások során.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.10.29 18:34

Jó lenne, ha a bankok pénzjegykiadó automatáit nem ilyenekkel töltenék fel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html