Kedden publikálja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a július-szeptemberi foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokat -.írja az MTI.

A foglalkoztatottak átlagos létszáma a június-augusztusi időszakban 4 millió 484 ezer volt, 39 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 0,8 százalékponttal, 69,4 százalékra emelkedett egy év alatt. Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 90 ezerrel nőtt, ugyanakkor a magukat közfoglalkoztatottnak vallók száma 42 ezerrel, a külföldi telephelyen dolgozóké pedig 9 ezerrel csökkent.

A munkanélküliek átlagos létszáma a június-augusztusi három hónapos időszakban 173 ezer volt, 22 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal, 3,7 százalékra csökkent. Az előző három hónapos időszakhoz, május-júliushoz hasonlítva 7 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma és 0,1 százalékponttal emelkedett a ráta.

A szeptemberi ipari termelői árakat szerdán közli a KSH.

Augusztusban lassult az ipari termelői árak három hónapja tartó élénk emelkedése, összességében 8,1 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva az előző havi 8,4 százalék után. A belföldi értékesítési árak átlagosan 8,3 százalékkal nőttek, ezen belül a hattizednyi súlyt képviselő feldolgozóipar árai 8,9 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten az előző havi 9,2 százalék után. Az ipar exportértékesítési árai 8,0 százalékkal nőttek az előző év augusztusihoz képest, míg júliusban 8,4 százalékos volt az emelkedés.

Fotó forrása: Pexels