BUX
39006

Svájcban egymásnak feszülhet Kína és az USA

A legtöbben úgy vélik: a szerdán kezdődő és szombatig tartó davosi Világgazdasági Fórumtól nem várhatók nagy meglepetések. A svájci kisvárosban összegyűlő politikusok leginkább a kétsebességes világgazdaságról, az eurózóna válságáról, a globális kockázatokról és a nemzetközi pénzügyi rendszer problémáiról folytatnak majd megbeszéléseket.

NAPI, 2011. január 26. szerda, 15:29

Tavaly, enyhe optimizmus övezte a találkozót, mert a válság nem öltött akkora méreteket, mint előre várták. Idén, hasonló hangulatban telhet a fórum, ám egy év elteltével még inkább előtérbe kerültek a feltörekvő országok, aminek nyomán fajsúlyosabb szerepet kaphat a megbeszélések során a világgazdaság kettős szerkezete. Ezt alátámasztja az is, hogy Kína kifejezetten nagy delegációval érkezik Svájcba és egyéb feltörekvő országok - Brazília, India - is komolyan képviseltetik magukat, ugyanakkor az Egyesült Államok küldöttsége kisebb lesz a szokásosnál.Ugyanakkor, ez az enyhe optimizmust beárnyékolja néhány kockázat. Az eurózóna válsága, az inflációtól való félelem, illetve utóbbi egyik oka, a világszerte emelkedő nyersanyagárak kérdése.Tavaly Görögország volt fókuszban - 2010-ben a találkozó hetében erősödtek fel a görög adóssággal kapcsolatos kételyek - idén, ugyanezen forgatókönyv mentén Portugália juthat hasonló szerepbe.

A nyersanyagárak emelkedése közül, a nyers élelmiszerek drágulása fontos szerepet játszhat a megbeszéléseken, hiszen az inflációs kosarakban is nagy súlyt képvisel ez a termékcsoport világszerte és az innen érkező árnyomást nehéz kezelni. 

Nyár és ősz folyamán komoly összetűzésekre került sor Kína valamint az Egyesült Államok között: Kínának nem tetszett az amerikai monetáris lazítás, míg az Egyesült Államok Kínát támadta a külkereskedelmi egyenlőtlenségek miatt. Vélhetően, a „devizaháború" újra fókuszba kerül a világgazdasági fórumon. Azóta a helyzet viszont annyiban változott, hogy Kínának időközben több szövetségese lett, akik azt vallják: a nyugat alacsony kamatai inflációgerjesztőek, ami tovább emeli a nyersanyagok árait.

Az ellentétek dacára vannak olyan témák, melyek csak a nemzetközi porondon oldhatók meg - mint például a klímaváltozás, a tartalékdevizák avagy a nukleáris leszerelés. Ezek érdekében szükség lehet arra, hogy az államok elássák a csatabárdot és közösen nézzenek szembe ezekkel a problémákkal.