Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egészségügyi reformmal kikerült a rendszerből az azt torzító paraszolvencia, azonban szabad orvos- és intézményválasztás lehetősége is megszűnt, amit a betegek a kutatások szerint éppen a hálapénzzel értek el. Az új törvény egyelőre nem kínál megoldást arra, hogy a beteg márciustól hogyan jut el ahhoz az általa választott szakemberhez, ami pedig sokak igénye, és ők továbbra is befolyásolni akarják majd, hogy kezelje vagy operálja őket. Ez a kérdés, akárcsak az orvosok pluszteljesítményének honorálása napirendre kell, hogy kerüljön  - mondta a napilap csütörtöki lapszámában Velkey György.

Álláspontja szerint meg kellene fontolni, hogy a szabad orvosválasztást pluszpénz fizetésével, akár egy kiegészítő biztosítás keretein belül tereljék legális útra. Aki egy adott orvoshoz szeretne menni, fizessen be meghatározott összeget a kasszába, amit döntő részben közvetlenül az orvos és személyzete kapna meg, egy töredékét pedig a hátteret biztosító intézmény - idézi a főigazgató korábbi nyilatkozatát a napilap.

Az egészségügyben komoly korrekcióra készülnek, a helyzet rendezését az élet fog kikényszeríteni, miután az előzetes hatásvizsgálatok egészen nyilvánvalóan elmaradtak.

A Debreceni Egyetem szülészeti klinikáján már élesedett a konfliktus, amikor megtiltották, hogy a szülésekhez fogadott orvost válasszanak a nők. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a hálapénz kivezetése hivatkozva nincs lehetősége a klinikának a szabad orvosválasztás jogát korlátozni.