Szabad a Margitsziget, visszavonult a Duna

Szombat reggel 9 órától ismét látogatható lesz a Margitsziget. A sportuszoda még nem fog üzemelni, mert fertőtleníteni kell a medencéket. A Duna vízállása jelenleg 813 centiméter Budapestnél, fél méterrel alacsonyabb a tetőzés óta. A folyó lassan apad, óránként 1-2 centimétert - adta hírül az MTI.
NAPI Online, 2006. április 7. péntek, 15:00
Fotó:

Mindez azt jelenti, hogy néhány korábban tett rendkívüli intézkedést vissza lehet vonni - mondta Demszky Gábor, főpolgármester. Hozzátette: a budai oldalon a Bem rakparton elrendelt fogalomkorlátozást délután 4 órakor feloldják, így az út ismét mindkét irányban járható lesz. Időnként még előfordulhat, hogy egy-egy sávot lezárnak.

Demszky Gábor közölte, hogy a károk mértékét egyelőre nem tudják pontosan, de az biztos, hogy a Margitszigeten helyre kell majd állítani a futókör egy részét, valamint néhány kavicsozott utat és parkot. A főpolgármester a futókörön kívül 60 millió forintra becsülte a Margitsziget kármentesítését.

A margitszigeti sportuszoda a hét végén még nem fog üzemelni, mert addig nem tudják leengedni és fertőtleníteni a medencéket, amíg 750 centiméter alá nem süllyed a Duna szintje. Várhatóan kedden nyitja meg majd kapuit az uszoda.

A Hajógyári szigeten mintegy 200 millió forintba fog kerülni a víz kiszivattyúzása az elöntött területekről. Újságírói kérdésre Benkovits Zoltán, a Fővárosi Polgári Védelem vezetője azt mondta: az összes védekezési költség eddig meghaladta az 500 millió forintot. Ez növekedni fog, hiszen a védműveket le kell majd bontani és el kell szállítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK