A készpénz-logisztikai funkció kiszervezése - a globális trendet követve - a hazai hitelintézeti szektorban is mind erősebb tendencia - derül ki a készpénzszállítással és -feldolgozással foglalkozó Brink' s Magyarország friss körképéből. Az iparág harmadik legnagyobb szereplőjének számító társaság úgy látja, különösen az ATM-ek készpénzellátásában erősödik a professzionális külső szolgáltatók szerepe.

Utóbbit jelzi, hogy a hazai készpénzkiadó automatáknak immáron a felénél külső partner végzi a bankjegyfeltöltést, illetve a kapcsolódó egyéb - így a készpénz-logisztikai és a karbantartási - feladatokat.

A készpénz-logisztikai feladatok banki kiszervezésének világszerte a pénzügyi és gazdasági válság adott újabb impulzust. Kárpáti Balázs, a Brink' s Magyarország vezérigazgatója szerint a folyamat világszerte a nagybanki szektorban pörgött fel először, de ma már a középméretű hitelintézetek is kiszervezik ezt a tevékenységet.

A készpénzkiadó automaták száma is gyors növekedésnek indult: a legfrissebb becslések szerint 2013-ra 2,5 millióra nőhet az ATM-ek száma világszerte a jelenlegi mintegy 1,8 millióról. Hasonló dinamizmus várható Magyarországon is a vezérigazgató szerint.

Kárpáti ugyanakkor arra is rámutatott, hogy az ellátásbiztonság érdekében a hitelintézetek egyre inkább megosztják ezt a tevékenységet, és több szolgáltatóval állnak kapcsolatban.