Szabálytalanságok tömegét találta a mentőknél az ÁSz

Számos szabálytalanságot tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSz) az Országos Mentőszolgálatnál. Megállapították, hogy 2008 és 2013 között a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, valamint a pénzügyi-, illetve vagyongazdálkodás sem volt szabályszerű. Az ÁSz javaslatokat fogalmazott meg az OMSz főigazgatójának, amelyekre intézkedési tervet kell készítenie.
Napi.hu, 2015. szeptember 8. kedd, 11:52
Fotó: Napi.hu

A központi alrendszer egyes intézményei ellenőrzése keretében az Országos Mentőszolgálat (OMSz) 2008 és 2013 közötti pénzügyi- és vagyongazdálkodása szabályszerűségét is értékelte az Állami Számvevőszék (ÁSz). Az OMSz 1948-ban alakult, önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv. Közfeladata a jogszabályok szerinti mentési tevékenység, a mentés állami mentőszolgálatként való ellátása.

Az irányító szervek (EüM, NEFMI, EMMI) az OMSz-re vonatkozó alapítói, irányítószervi és ellenőrzési jogosultságokat részben szabályszerűen látták el. A minisztériumok ellenőrzési jogosultságukat szabályszerűen gyakorolták, ugyanakkor nem rögzítettek, nem érvényesítettek és nem kértek számon a jogszabályokban meghatározott, a közfeladat ellátásához, az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodáshoz szükséges követelményeket.

Szabálytalan volt a belső kontroll....

Az ellenőrzött időszakban (2008-2013) az OMSz belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése az összevont értékelés szerint nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak - állapította meg az ÁSZ. A belső kontrollrendszer elemei közül nem megfelelő minősítést kapott a kontrollkörnyezet kialakítása, a kontrolltevékenység kialakítása és működtetése, valamint az információs és kommunikációs rendszer, továbbá részben megfelelő minősítést kapott a kockázatkezelési rendszer és a monitoring rendszer kialakítása és működtetése.

...megalapozatlan a költségvetés és a fizetőképességgel is gondok voltak....

Az OMSz pénzügyi gazdálkodása az ellenőrzött időszakban részben volt szabályszerű - tárta fel az ÁSZ. Elemi költségvetése és az előirányzatok megállapítása 2008 és 2011 között nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, ezáltal a költségvetések megalapozottsága, végrehajthatósága nem volt megállapítható. Az intézmény folyamatos fizetőképessége 2012-2013-ban, az év végére vonatkozó kedvező likviditásmutatók ellenére, nem volt teljes körűen biztosított.

A bevételi és kiadási előirányzatok felhasználása során a gazdálkodási jogkörökhöz előírt kontrollok nem működtek megfelelően. A rendszeres és nem rendszeres személyi juttatások kiadási előirányzat és a dologi kiadások előirányzatának felhasználása, valamint a pénzeszközátadások teljesítése az ellenőrzött mintatételek értékelése alapján nem volt szabályszerű az ellenőrzött időszakban.

A vagyonnal sem szabályosan gazdálkodtak

Az OMSz vagyongazdálkodása részben volt szabályszerű az ellenőrzött időszakban - állapította meg az ÁSZ. Az OMSz vagyona a 2008. évi 11 967,3 milió forintos záró értékről 2013. év végére 12 255,5 millió forintra, 2,4  százalékkal növekedett. A vagyongazdálkodással kapcsolatos feladat- és hatásköröket az SZMSZ-ekben általánosan meghatározták, ugyanakkor a vagyongazdálkodási tevékenység az ellenőrzött időszakban nem volt teljes körűen szabályozott és a gyakorlatban is szabálytalanságokat tárt fel az ÁSZ ellenőrzése, elsősorban a leltározás és nyilvántartás területén.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2015.09.08 23:59

@matolcsy: Latom sikerult egy jot elmultnyolcevezned, most orulsz?

A kerdesemre nem sikerult valasozlnod :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.09.08 22:44

Ja! Kérdezzék meg - a napi.hu szemfüles riporterei megírhatják - hogy az MNB most induló elsősegély oktatását ki is intézi.
Barátok a szerkesztőségből.
A mindentlátószem sohasem sír.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.09.08 22:41

@Rodent: Vajon mennyi luxusmentő folyt már le a lefolyón Gyurcsány alatt?
Zárt közösség lehet a mentőszolgálat mert az összes politikai párt alatt az a féltucat vezető kering.

Gyurcsány alatt is a fele költségvetést elrepkedték a légimentők.
Gyurcsány alatt a mentőknél volt a legnagyobb uniós bukta a mentésirányítás fejlesztésének bebukásával.
Kóka úr orvosi diplomávál és helikoptervizsgával intézte a helikoptertendert...szakértő volt minden szempontból.
Az szdsz leválasztotta a szállítást ami azóta a világ szégyene.
Az emberük dr. Takács Zoltán - aki akkor a Főnix magán betegszállító cég vezetője volt és persze nem összeférhetetlen - megkapta cserébe a Nógrádadonyi Szanatóriumot.
De vegyük a másik oldalt: dr. Mártai István omsz főigazgató felesége által megdőlt az Eduline kft. révén most a TEK orvosa.

Jó hely ez a mentőszolgálat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2015.09.08 21:16

@matolcsy: Jol elpuffogsz itt magadban latom :)

Az hogy lehet, hogy mindenhol nyalod a kormany segget, de amikor egeszsegugyrol van szo ( amiben erintett vagy valamilyen szinten, valoszinuleg a ferjed mentos ), akkor abbamarad a seggnyalas, es jon a szamonkeres meg az otleteles.

Miert nem a stadionepiteseknel puffogtal, hogy azt a penzt inkabb az egeszsegugyre koltsek?
Amikor eltolcsy 200 milliardot kilop az MNB -bol, akkor zseninek tartod... pedig abbol a penzbol meg a recepcios is luxusmentovel jarhatna be dolgozni.

Nem fura ez neked?

Persze hogy nem... egy ilyen gyoker nem gondolkozik. Tovabbi jo seggnyalast es puffogast :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.09.08 15:21

Okoskodjunk tovább.
A legimentok.hu oldalon dicsekednek, hogy 2400 sérültet elláttak egy éveben.
Az mentok.hu-n egymillió ellátott betegről írnak.
Győrfi Pál a folyamatosan emlekedő ellátott esetekről papol.
A légimentők elviszik a költségvetés felét.
2400 esetre annyit költünk mint egymillióra?....
Nem semmi!!!
Ezt is elmagyarázhatná Győrfi úr...vagy el is táncolhatja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html