Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a szélsőséges időjárás miatt több településen napok óta szünetel az áramellátás, és emiatt több család már több napja nem jutott meleg ételhez. A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár bevonásával hétfőn tíz településen kezdett ételosztásba. A katonák Buj, Vasmegyer, Újdombrád, Tiszarád, Sényő, Kék, Székely, Nyíribrony, Szabolcs és Tiszanagyfalu-Virányos mintegy 5 ezer lakosának napi kétszeri étkezését biztosítják.
Az ételosztások időpontjáról és helyszínéről a lakosságot a polgármesterek tájékoztatják - olvasható a HM közleményében.

A szóvivő szerint 100 százalékosan teljesített a katasztrófavédelem

Giró-Szász András hétfőn, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hozzátette: az elmúlt három napban, váltott műszakban csaknem 30 ezer hivatásos vett részt a mentésben, és tett meg mindent azért, hogy honfitársait és külföldi állampolgárokat a hó fogságából kiszabadítson. A kormányszóvivő szerint emellett kedden, szerdán és csütörtökön folyamatosan adtak ki figyelmeztetéseket az állami szervek, a Belügyminisztérium szervei és a meteorológiai szolgálat is.

Giró-Szász - aki elmondta, hogy maga is "hó fogságában" volt - a mentés hatékonyságára vonatkozó kérdésre kifejtette: mindenkinek nagyon nehéz volt, aki ott ragadt, de mindenkinek látnia kell bizonyos szempontból a saját felelősségét is. "Így nekem is. A saját felelősségemre indultam el, hiszen én is hallottam a figyelmeztetéseket, amelyet korábban napokon át mondtak a különböző állami szervek" - jegyezte meg.

Máshol is ez volt

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Európában ugyanez a hirtelen jött katasztrófahelyzet nagyon hasonló vagy súlyosabb problémákat okozott, például Belgiumban 1600 kilométernyi hosszúságban alakult ki dugó autópályákon, illetve "Szlovákiától Németországon át Franciaországig" 15-20-25 órákat töltöttek el az emberek az autópályán gépkocsijukba zárva. "Ez nem jelent vigaszt természetesen", de ez olyan katasztrófahelyzet volt, amely nem csak Magyarországon állt elő - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy a kormány tervezi-e "bepótolni" az így elmaradt nemzeti ünnepet, a kormányszóvivő kijelentette: az elmúlt három és fél napban a kormányzat és az állam megfelelő szervei a katasztrófa megoldásával voltak elfoglalva, nem pedig a nemzeti ünnep pótlásával. Hozzátette: nem hiszi, hogy "ide-oda lehetne rakni" a nemzeti ünnepeket.