Júliusban az ipari termelés volumene 6,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 3,9 százalékkal emelkedett - jelentette első becslése alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júliusban 2,0 százalékkal csökkent.
Az év első hét hónapjában 3,9 százalékkal volt nagyobb a termelés, mint az előző év azonos időszakában. Az adatok ismertetésekor Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője elmondta: a növekedéshez részben hozzájárult, hogy idén júliusban eggyel több munkanap volt, mint tavaly.

Kiemelte: az elektronikai iparban jelentős, az élelmiszeriparban átlag körüli volt a növekedés, a járműgyártásban ugyanakkor közepes mértékben csökkent a termelés az egy évvel korábbihoz képest. A feldolgozóipari alágazatok többségében jelentősen nőtt a termelés a bázishoz viszonyítva. Az előző hónaphoz képest mért csökkenés a karbantartások miatti leállásokhoz köthető. Az ipari termelés júliusi részletes adatait szeptember 12-én közli a KSH második becslésében.

Emlékezetes: júniusban az ipari termelés volumene 4,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző havi alig 0,4 százalékos emelkedés után. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés növekedése 3,1 százalékra lassult a májusi 3,8 százalékról, az előző hónaphoz viszonyítva pedig 1,2 százalékkal csökkent.

Júniusban az előző havihoz képest szezonális kiigazítással 0,7 százalékkal csökkent az euróövezet 19 tagállamának az ipari termelése. Az Európai Unió 28 tagállamában 0,4 százalék volt júniusban az ipari termelés csökkenése az előző havihoz képest az MTI szerint.

Fotó: Mártonfai Dénes/Napi Gazdaság