A versenyszférában 3,9 százalékra lassult bérnövekedés, míg a havi rendszeres bérnövekedés 3,6 százalék volt. A költségvetési szférában a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 10,7 százalékkal emelkedtek a bérek, amit a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók kiegészítő pótlékának bevezetése befolyásolt - kommentálta a KSH friss adatait Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Az alkalmazásban állók létszáma a nemzetgazdaságban 3,1 százalékkal bővült, a létszámnövekedés a közmunkaprogramok nélkül is elérte a 2,2 százalékot. Kedvező, hogy a vállalkozásoknál 2,9 százalékkal emelkedett az alkalmazottak száma, ami a versenyszféra növekvő munkaerő-keresletét tükrözi.

Tavaly 3 százalékkal emelkedtek a bruttó és nettó bérek, azonban a közfoglalkoztatottak nélkül a bruttó és a nettó bérnövekedés 4,9 százalék volt, ami 5 százalékot kissé meghaladó reálbér-növekedést eredményezett. Idén 4 százalékkal nőhetnek a reálbérek. Jövőre szintén 4 százalékos bruttó bérnövekedésre számít Suppan ez az adóváltozások miatt 5,5 százalékos nettó bérnövekedést eredményezhet, így 3,5 százalékhoz közeli mértékben emelkedhet a nettó reálbér.

A bérnövekedésre azonban jelentős felfelé mutató kockázatot jelent, hogy egyes hiányszakmákban gyorsuló ütemű bérnövekedésre lehet számítani a következő években. Idén a reálbérek és a foglalkoztatás folytatódó növekedése mellett a devizahitelek elszámolása növelte a háztartások elkölthető jövedelmét. Az elmúlt években elhalasztott fogyasztás, a mérlegkiigazítási folyamat előrehaladása, a devizahitelek rendezése során kiszámíthatóvá váló törlesztő részletek, valamint a háztartások nettó pénzügyi vagyonának rekordszintre emelkedése miatt a következő években a háztartások fogyasztása lehet a gazdasági növekedés húzóereje - véli az elemző.

NGM: Már három éve nőnek a reálbérek

A kormány intézkedéseinek, úgymint a munkát terhelő adók csökkentésének, a közszférában végrehajtott béremeléseknek, a munkahelyvédelmi akciótervnek, az aktivitást ösztönző intézkedéseknek, az inflációmentes környezetnek és a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak meghatározó szerepe van a reálbér növekedésében. A gazdaság bővülésével párhuzamosan pedig további reálbér-emelkedés valószínűsíthető - adta hírül a nemzetgazdasági tárca.