Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pénteken az európai uniós Copernicus Légköri Megfigyelő Szolgálat (CAMS) közölte, hogy ismét nagy mennyiségű szaharai homok érkezik Európa fölé a hét végén. Erre reagálva Csonka Tamás meteorológus az MTI-nek azt írta: Magyarország térsége fölött anticiklon épül ki, amely tartósan meghatározza az időjárást. Ennek nyugati peremén a Nyugat-Európát elérő hidegfront előtt érkezik a szaharai por, amely a következő napokban eléri Skandinávia térségét is.

A hét közepén vagy második felében jelentős hígulás után északi irányból Magyarország fölé is megérkezhet a porfelhő vagy annak maradványa. A Kárpát-medence térségében azonban jelentős csapadék nem várható a következő 5-6 napban, így sáros esőre sem kell számítani. A ködös, rétegfelhővel borított tájakon lehet gyenge szitálás.

Az előrejelzések szerint jövő szombaton lehet némi csapadék az ország egy részén egy hidegfronthoz kötődően, ennek mennyisége azonban még bizonytalan.

A meteorológus ugyanakkor kiemelte, hogy a hét második felében a szaharai por hatására a talajközeli szinteken előfordulhat az úgynevezett kisméretű aeroszol részecskék (PM10), vagyis a szálló por koncentrációjában bizonytalan mértékű növekedés, de ezt valószínűleg nehéz lesz elkülöníteni a regionális vagy helyi szennyezéstől.

Több településen veszélyes a levegő

Szombaton egyébként további településeken minősítették veszélyesnek a levegőt a magas szálló por tartalom miatt. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) térképén már Budapest, Tököl, Százhalombatta, Várpalota, Nyíregyháza, Miskolc, Sajószentpéter, Kazincbarcika, Putnok és Hernádszurdok is a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel szerepel.

Emellett Oszláron, Egerben, Salgótarjánban, Szolnokon, Kecskeméten, Vácon, Tatabányán, Székesfehérváron, Győrben és Szentgotthárdon egészségtelen a levegő.

Szeged, Esztergom, Dorog, Veszprém, Ajka, Mosonmagyaróvár, Sopron és Szombathely levegője kifogásoltnak számít. A legtöbb helyen az előrejelzés szerint nem várható jelentős változás a levegőminőségben.

A Főpolgármesteri Hivatal szombaton az MTI-vel azt közölte: Budapesten jövő hét péntekig nem várható lényegi javulás.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes. Az NNK korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészségtelen vagy veszélyes minősítésű településeken az egészséges embereknek is ajánlott kerülni a szabadban a hosszabb ideig tartó fizikai munkát, a sporttevékenységet, a gyermekeket pedig óvni kell ettől.