Új korszakot kezd az Orbán-kormány

A technikusi képzés bevezetése, az infrastrukturális háttér átalakítása, egy munkaerőpiaci előrejelző rendszer létrehozása, tanulói ösztöndíjrendszer és tanulói munkaszerződés bevezetése is szerepel a szakképzés átalakításáról szóló, most nyilvánosságra hozott tanulmányban a Világgazdaság szerint.
Domokos László, 2019. május 29. szerda, 10:41
Fotó: Getty Images

Az új szakképzési modell 2020. szeptember 1-jén indul az a közoktatásban, ez alapvetően keresletvezérelt lesz - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a napilapnak. Véleménye szerint a várható eredmények kapcsán óvatosságnak kell lenni, hiszen ez egy hosszú távú stratégia.

A kormány által elfogadott és tegnap nyilvánosságra hozott Szakképzés 4.0 tartalmazza egyrészt a szakképzéshez szükséges infrastrukturális háttér megteremtését, a szakoktatók bérének a rendezését, az ösztöndíjrendszer megújítását is.

Az MKIK és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által közösen kidolgozott, 110 oldalas szakképzési és a felnőttképzési középtávú stratégia szerint 2020 szeptemberétől tíz év alatt összesen 150-200 milliárd forintot fordítanak a hazai szakképzés fejlesztésére.

A tervek között szerepel a tanulói munkaszerződés bevezetése, amelynek célja, hogy a szerződéses diákok nagyobb valószínűséggel maradjanak a cégnél munkavállalóként a szakmai bizonyítvány megszerzése után is.

A Szakképzés 4.0 főbb beavatkozási területei:

  • 5 ezer vállalati szakember gyakorlati oktatóvá képzése
  • 15 ezer diák kaphat szakképzői ösztöndíjat
  • 10 ezer munkaszerződéses formában képzett tanuló
  • 10 ezer diák ingyenes idegen nyelvi képzése
  • 40 szakképesítésre kidolgozott digitális tananyag
  • 381 szakképző iskola eszközfejlesztése, szupergyors internetelérés
  • 200 iskolai tanműhely komplex felújítása.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lordofearth, 2019.05.29 12:04

Ez az orbánista új korszak igérete egy újabb hazugság kezdete, Orbán nem normális, beteg és ezért nem beszámítható ember. Ha sarkosan fogalmaznék, akkor azt mondhatnánk - azt mondok, amiért fizettek nekem. Szakadt politikai kurva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Papuska54, 2019.05.29 11:30

A szakképzés megalapozása, a szakmákra való felkészítés az általános iskolákban kezdődhet meg! Mindaddig, amíg nem tér vissza az alapfokú oktatásba a színvonalas "technika" tanítás, az anyagok és eszközök megismerése a munka megszerettetése, akár fizikai, akár szellemi munkáról van szó, nem lesz megoldás a sikeres szakképzésre!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html