Nincs már jelentős munkaerő-tartalék Magyarországon

A munkaerőpiac megmaradt tartalékai már csak igen nehezen mozgósíthatók, így a munkanélküliség csak nagyon lassan csökkenthető tovább - így kommentálták az MTI-nek nyilatkozó elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn kiadott legfrissebb foglalkoztatási és munkanélküliségi adatait.
Domokos Erika, 2019. július 29. hétfő, 11:57
Fotó: Istockphoto

A KSH jelentés szerint az április-júniusi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 155 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,3 százalék volt, ami újabb rekord az egy hónappal korábbi 3,4 százalék után. A nők mutatói javultak, miközben a férfiak körében stagnált a munkanélküliség. A foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 511 ezer volt, 36 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 0,7 százalékponttal, 70,0 százalékra emelkedett. A foglalkoztatottak száma 15 ezerrel nőtt.

Az állástalanok száma és aránya újabb rekord alacsony szintre süllyedt a második negyedévben, miközben a javulás üteme egyre csökken - közölte Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. A kedvezőbb mutató elsősorban a nők munkaerőpiaci részvételének erősödéséhez köthető, ugyanis a férfiak munkanélküliségi rátája már stagnál. Ez is jelzi, hogy egyre inkább kiapadóban vannak a magyar munkaerőpiac tartalékai, így a javulás is egyre lassabban megy végbe. Az aktivitási ráta továbbra sem tud 63 százalék fölé emelkedni a 15-74 éves korosztályban.

Nem várható további javulás

Az ING Bank vezető elemzője úgy látja, hogy az év második felében 3,4 százalék körül ingadozhat a munkanélküliségi ráta. Jelentősebb csökkenésre már nem számít, mivel a közfoglalkoztatottak száma is csupán 108,7 ezer és a munkanélküliek több mint egyharmada már legalább egy éve keres állást, vagyis nehezen foglalkoztathatónak számít. Jelentősebb potenciál továbbra is a fiatalabb és az idősebb korcsoportban mutatkozik, ám ők nem tudnak tartósan enyhíteni a strukturális munkaerőhiányon. A versenyszférában továbbra is erős lesz a verseny a munkavállalókért, ami magasan tarthatja a bérnövekedés ütemét - vélekedett Virovácz Péter.

A Századvég lát még tartalékot

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője megállapította, hogy a rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség. Az egyre alacsonyabb munkanélküliség a munkaerőhiány tartósságát is jelzi, ami a béreket felfelé hajtja. Ugyanakkor vannak még tartalékok a munkaerőpiacon, hiszen bár az uniós foglalkoztatási rátát már elértük, de a csehországi szint még magasabb a magyarnál. A hiányzó munkavállalókat az inaktívak táborában lehet megtalálni, ám a munkaerőpiacra történő bevonzásuk nem lesz könnyű feladat, ehhez mindenképpen szükség van a szakképzés, a felnőttképzés és a felsőfokú képzés erősítésére - állapította meg az elemző.

Kormányzati beavatkozás kellene

Horváth András, a Takarékbank elemzője is azt emelte ki, hogy az április-júniusi időszakban történelmi mélypontra csökkent a munkanélküliségi ráta. A 20-64 éves korosztály 75,2 százaléka dolgozott, ami érdemben meghaladja az Európai Unió 73,2 százalékos átlagos rátáját, de további erőfeszítésekre van szükség az egyik fő versenytárs cseh gazdaság 79,9 százalékos rátájának eléréséhez.

A magyar munkaerőpiac egyre inkább korlátokba ütközik, a munkanélküliség a nyári szezonális időszakban ugyan minimálisan, de a foglalkoztatás is csak egyre csökkenő ütemben tud elmozdulni pozitívabb irányba annak ellenére, hogy a foglalkoztatási ráta még további legalább 4 százalékponttal javítható lenne összehasonlítva a jelenleg versenyképesebb uniós tagállamokkal. Ez további 250-300 ezer új, betöltött álláshelyet jelentene, és akkor lesz kijelenthető a teljes foglalkoztatottság Magyarországon. A még rendelkezésre álló munkaerő minősége azonban meglehetősen alacsony. Már csak a nagyon nehezen foglalkoztatható és teljesen képzetlen munkaerő maradt szabadon, vagyis szakpolitikai beavatkozás és az oktatásba minden eszközzel való bekényszerítés nélkül nem várható érdemi előrelépés és további bővülés a magyar munkaerőpiacon.

A munkaerőhiányos állapot kedvező a munkavállalók alkupozíciója szempontjából és így a növekvő fogyasztás évek óta stabil lába tud lenni a gazdasági növekedésnek.

Tovább emelkedhetnek a bérek

Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője elismerte, hogy a 3,3 százalékos munkanélküliségi adat alacsonyabb lett az általuk várt 3,4 százalékosnál, ami megegyezett a Bloomberg elemzői konszenzussal.

Az adatok összességében továbbra is erős, feszített munkapiacot jeleznek, a vállatok munkaerő iránti kereslete erős, így továbbra is magas szinten stabilizálódhat a foglalkoztatás - véli az elemző. A számok alapján a munkapiac közgazdasági értelemben továbbra is teljes foglalkoztatottsággal jellemezhető. Az elkövetkező időszakban főként szezonális okok miatt még nőhet ugyan a foglalkoztatottak száma, azonban a növekedés üteme várhatóan jóval lassabb lesz a korábban látottaknál, mivel a munkaerő kínálata egyre inkább a határaihoz közeledik. A továbbra is feszes munkaerőpiac és a lassuló ütemben, bár várhatóan továbbra is emelkedő bérek azt sugallják, hogy a belső fogyasztás az idei évben is fontos támasza marad a magyar gazdasági növekedésnek - állapította meg Nyeste Orsolya.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lordofearth, 2019.07.29 21:27

@Suzywong:
328.-FT az euro, nem semmi...a pénz nem ér semmit
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2019.07.29 21:25

a munkaerőhiány oka a tömeges elvándorlás.

a tömeges elvándorlás oka a magyar és a nyugati bérek közötti hatalmas különbség.

sajnos azonban a kormány és a de facto irányítása alatt álló mnb politikájának lényege a forint gyengítése, ezért bérfelzárkózás nincs, euróban számolva 10 éve semmit sem nőnek a magyar bérek, így az elvándorlás és munkaerőhiány marad, a forint pedig inflálódik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

toferi41@freemail.hu, 2019.07.29 16:49

OV Tusványoson egészen másképp látta a munkaerő helyzetet, azt mondta, hogy még legalább 7-8 % van a magyar munkaerőpiacon, akik dolgozni tudnának, és nem támogatja azt a gyakorlatot, hogy külföldről hozzanak munkaerőt a vállalatok!A gyakorlat nem ezt mutatja, mert a nagy cégek százasával engedik be a külföldieket az országba, úgy hogy már munkászállást is biztosítanak számukra!Vagy Orbán nem ismeri ezt a helyzetet, vagy a cégek nem veszik figyelembe Orbán értékelését!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2019.07.29 16:48

@rigolya: Van 1 jó hírem !! Ha dolgozni akarsz te is találsz munkát !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2019.07.29 12:20

Felsőfokú képzésen mit akarunk erősíteni?

A tandíjat már sikerült!
A jelentkezési felvételeket szigorítani már sikerült!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html