Tízmilliárdok mennek a szakrendelők fejlesztésére

A kormány 58,6 milliárd forintot biztosított 32 közép-magyarországi szakrendelő fejlesztésére, az önkormányzatok tízszázalékos hozzájárulása mellett - mondta Cserháti Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) miniszteri biztosa kedden Vecsésen.
Dzindzisz Sztefan, 2018. szeptember 11. kedd, 11:08
Fotó: Napi.hu

Az Egészséges Budapest Program a főváros és Pest megye kórházainak és szakrendelőinek a fejlesztését is jelenti - mondta Cserháti Péter. Csak a helyi szakorvosi ellátás tudja nagymértékben tehermentesíteni a nagyobb kórházakat.

A miniszteri biztos kitért arra, hogy Budapest és Pest megye keleti és nyugati része között jelentős demográfiai, halálozási és megbetegedési különbségek vannak, amelyek enyhítéséhez nélkülözhetetlen a szakrendelők működése. (Vastagbélrák: van egy rossz hírünk.)

Cserháti Péter beszélt arról, hogy miközben a járóbeteg-ellátás 42 százaléka Pest megyében folyik, a forrásoknak csak 9 százaléka érkezik a régióba, mivel Közép-Magyarországot az uniós támogatási rendszer Budapesttel együtt fejlett térségként kezeli.

Ezért kellett a kormánynak az Egészséges Budapest Program keretében külön forrásokat előteremtenie a régió egészségügyi fejlesztéseinek támogatására - fűzte hozzá.

Szlahó Csaba (Fidesz-KDNP), Vecsés polgármestere a Vecsési Egészségügyi Szolgálat rendelőintézetét érintő egészségügyi fejlesztésekről elmondta, hogy a 293 millió forintos támogatáshoz a város önkormányzata 25 millió forint önerőt biztosított, a beruházás érdemi része 2018-ban és 2019-ben valósul meg. Hozzátette, hogy három kiemelt területen - radiológia és mammográfia, kardiológia, egynapos sebészet - javul a rendelések hatékonysága, a vecsési betegek a járóbeteg-ellátás legmodernebb eszközeivel találkozhatnak majd.

HOZZÁSZÓLÁSOK