Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Újratárgyalná a tavaly megkötött kétéves bérmegállapodást a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) - írja a Népszava. Kordás László elnök ennek érdekében kezdeményezte a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) összehívását a Pénzügyminisztériumnál. A tavaly év végén elfogadott bérmegállapodásban az idei és a jövő évre 8-8 százalékos minimálbér- és garantált bérminimum-emelés szerepel, szintén 8 százalékos általános béremelésre vonatkozó ajánlás mellett.

Ennek megfelelően a minimálbér jelenleg bruttó 149 ezer, a garantált bérminimum pedig bruttó 195 ezer forint. Jövőre előbbi bruttó 161 ezer, utóbbi 210 600 forintra nő az egyezség alapján. Kordás László szerint azonban a gazdaság jó teljesítménye 10 százalék feletti béremelésre is lehetőséget adott volna már 2019-ben is. Így jövőre két számjegyű emelést szeretnének.

Az előrejelzések szerint körülbelül 10 százalékos béremeléssel számolhatnak a magyar munkavállalók idén, ami Kordás László szerint visszaigazolja a szakszervezeti szövetség korábbi álláspontját. Összességében a bérek reálértéke egy százalékkal elmarad a tíz évvel ezelőttihez képest, miközben Magyarország egyre jobban lemarad a bérversenyben a Visegrádi országokhoz képest.