A legfrissebb forgalmi adatok megerősítik, hogy 2018-ban történelmi rekordévet zárt a turizmus. A teljesítmény 2010 óta évről évre nő, tavaly pedig minden fő mutatószámot tekintve túlszárnyaltuk az előző évet - reagált a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentésére, miszerint a hazai szálláshelyek összesen 12,5 millió vendéget és 30,9 millió vendégéjszakát regisztráltak 2018-ban. Leginkább Budapest és a Balaton volt népszerű úti cél.

A turisztikai ágazat kormányzati szervezete szerint az idén elinduló 1000 turisztikai fejlesztés azt a célt szolgálja, hogy a turizmus növekedési üteme 2019-ben és a következő években is folytatódjon. Itt az MTÜ többek között a Kisfaludy turisztikai fejlesztési programra célozhatott, amelynek keretében 2030-ig 300 milliárd forint értékű szálláshelyfejlesztési beruházás valósulhat meg Magyarországon, amelyből 150 milliárd forintot a kormány hazai költségvetési forrásból, vissza nem térítendő támogatás formájában biztosít. Eddig nem volt nyilvános, hogy pontosan ki és melyik cég nyerte el a panziók, szállodák felújítására, bővítésére, építésére szolgáló milliárdokat, de az MTÜ honlapján a Napi.hu megtalálta a szerencsés vállalkozásokat. A lista alapján egyértelmű, hogy a legnagyobb támogatásokat a kormányzathoz közeli cégek nyerték el.

Tavaly a kereskedelmi szálláshelyek 5,2 százalékkal több, 12,5 millió vendéget regisztráltak, a vendégéjszakák száma 2017-hez képest pedig több mint egy millióval nőtt, így 2018-ban csaknem elérte a 31 milliót. Tavaly az összes vendégéjszakaszám felét, 15,6 millió vendégéjszakát a belföldi vendégek töltötték el hazánkban, 15,3 milliót a külföldi vendégek.

A kereskedelmi szálláshelyek közel 10 százalékkal nagyobb árbevételre tettek szert 2017-hez képest, amely így meghaladta az 510 milliárd forintot, ezen belül a szállásdíjbevételek pedig a 300 milliárd forintot. A magyar főváros titka, hogy olcsó úti cél, ezért is érkezik egyre több külföldi Budapestre. A Szállodaszövetség szerint a szobaárak és a forgalom növekedéséhez az euró/forint árfolyamának gyengülése is hozzájárult.

Hamarosan még pontosabb adatok állnak majd rendelkezésre a hazai szállodák forgalmáról. Zalakarostól Hajdúszoboszlóig az összes szálláshely napi telítettségére is rálát majd az MTÜ, ha 2019-től beindul a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ. Eleinte csak néhány, önként jelentkező vidéki és budapesti szálloda csatlakozik rá a digitális adatszolgáltató rendszerre, de a tervek szerint 2019. júliustól már minden kereskedelmi szálláshelynek kötelező lesz regisztrálnia, ahol legalább 8 szoba és 16 férőhely van. Azt elvileg nem fogja látni a kormány, hogy pontosan ki, hol, kivel és mikor jelentkezett be egy szállodába.