Az október végi - kelta hagyományokból és az angolszász országokból eredő - halloween ünnep ma a már a világszerte elterjedt. Amerikában ez az ünnep együtt jár a sokszor mértéktelen cukorka- és édességevéssel.

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Szövetsége szerint 2019-ben a helloweenes cukorkák és édességek eladásából befolyó bevétel mintegy 2,6 milliárd dollárra várható. Részben azért, mert az egyik helloweenes játék lényege, hogy a rémisztő jelmezekbe öltözött gyerekek a szomszédokhoz becsöngetve édességet kérnek vagy ráijesztenek a házban lakókra.

A cukorkák és csokik olyan régóta részesei ennek az ünnepnek, hogy szinte elkerülhetetlen a túlfogyasztásuk - írja a mértékadó amerikai fogyasztóvédelmi magazin, a Consumer Reports. A szakmai ellenérvek mellett  a fogorvosok is benne vannak ebben a játékban: az amerikai fogorvosok Szövetsége szerint 76 százalékuk ad helloweenkor édességet a gyerekeknek. A túlzott cukorka- és édességfogyasztás egészségtelen, akár a gyerekekről, akár a szülőkről beszélünk, de van azért megoldás.

Bár a Consumer Reports kimondotta az amerikai helloween ünnepre készített javaslatokat a cukorkazabálás megfékezésére, a tanácsok a mindennapokban, bármelyik családban jól jöhetnek.

  • Az utolsó pillanatban érdemes megvenni a gyermekeknek szánt csokoládét! Így nem kell napokig tárolni és nem esnek kísértésbe a gyerekek vagy a szülők.
  • Ha olyan helyre megy a gyerek, ahol várhatóan cukorkadömping várja, akkor érdemes valamilyen egészségesebb harapnivalót vagy szendvicset adni előtte nekik: ha fehérjében és rostokban gazdag ennivalóval mennek ünnepelni, az megfelelő szinten tartja majd  a vércukorszintjüket. Így kevésbé kívánják majd az édességeket.
  • Érdemes óvatosan bánni a szopogatós cukorkákkal és nyalókákkal. Minél hosszabb ideig tart édességeket a szájában, annál nagyobb az esélye, hogy ez fogak károsodásához vezet. James Nickman doktor a Minnesotai Egyetem szakembere szerint, a ragacsos cukorkák, a gumicukrok, a karamellák sokkal jobban oldják a fogzománcot, sőt, beragadnak a fogak közé. A ragacsos és savanyú ízű nyalánkságok, amelyeket sokáig kell szopogatni, csak fokozzák a bajt, ezek a legegészségtelenebbek.
  • Meglepő, de a csokoládé jobb választás. Hamar elolvad, a fogakkal való érintkezési ideje ezért minimális. A másik "fogbarát" lehetőség a cukormentes nyalóka, rágó, pattogatott kukorica, perec vagy keksz.
  • Az is jó alternatíva, ha egészséges innivalót a cukorkák után! Kétségtelenül a legjobb, ha a gyerekek az édesség elfogyasztása után rögtön fogat mosnak, de ez persze elég valószínűtlen. A nassolás utáni vízivás viszont segít leöblíteni a cukormázt a fogakról.
  • Egy falat sajttal vagy almával pedig hamar helyreállítható a vércukorszint! A sajt semlegesíti a szájban lévő savakat, így csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát idézi a General Dentistry folyóiratban megjelent 2013 as évi tanulmányt a Consumer Reports összeállítása.