Minden szállástípusban visszaesett a vendégéjszakák száma

Idén márciusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 4,1, a belföldi vendégek által eltöltötteké 4,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakának magas bázisához képest. A szezonális- és naptárhatás figyelembevételével a külföldi vendégforgalom 1,7, a belföldi vendégforgalom 3,7 százalékkal növekedett. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 3,2 százalékkal emelkedett - közölte a KSH.
Szabó Zsuzsanna, 2019. május 10. péntek, 09:25
Fotó: Pixabay

Idén márciusban az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 2,8, a vendégéjszakáké 4,1 százalékkal csökkent. A szálláshelyekre érkezett 405 ezer vendég összesen 998 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák száma mindegyik szállástípusban visszaesett, amiben szerepet játszhatott, hogy a húsvét az előző évben márciusban volt - közölte a KSH.

A belföldi vendégek száma 1,7, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest. A vendégek száma 451 ezer, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 965 ezer volt. A belföldi vendégforgalom alakulására hatással volt, hogy a bázisévben a március 15-i hosszú hétvége 4 napos volt, illetve a nagypéntekkel kezdődő húsvéti ünnepek és az iskolai tavaszi szünet kezdete is márciusra esett - írja a KSH.

A szállodák szobakihasználtsága 55,2 százalék volt a statisztikai hivatal szerint. Az összes bruttó árbevétel folyó áron 3,2 százalékkal (35 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 0,5 százalékkal (19 milliárd forintra) emelkedett.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 13 százalékkal többet, összességében 1,6 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken.

2019. március 31-én az előző év azonos időpontjához képest 22 egységgel kevesebb, 2608 kereskedelmi szálláshely 78 ezer szobával működött.

A kereskedelmi szálláshelyek 1,2 százalékkal kevesebb, összesen 5,1 millió vendégéjszakát regisztráltak 2019. január-márciusban az előző év azonos időszakához képest. A külföldi vendégek 1 százalékkal (2,6 millió), a belföldi vendégek 1,4 százalékkal kevesebb (2,5 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A szállodák szobakihasználtsága 0,8 százalékponttal, 50 százalékra csökkent.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 6,3 százalékkal több, 92 milliárd forint bruttó árbevételt értek el 2019. január-márciusban az előző év azonos időszakához képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK