Számlafizetésre készül a kormány

A magyar költségvetésnek kell kezeskednie a 4-es metróval kapcsolatos korrupciós botrány miatt: 60-70 milliárd forintnyi pénzt kérne vissza az EU, a kormány pedig felkészíti a jövő évi költségvetést - foglalja össze az MTI a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkárának, Banai Péter Benő szombati kijelentését.
Szabó Dániel, 2017. december 2. szombat, 09:17
Fotó: Napi.hu

Fel kell készülni arra, hogy a költségvetésnek kell majd helytállnia a Gyurcsány-Bajnai-kormányok, illetve az MSZP-SZDSZ-vezetés alatt elkövetett, a 4-es metróberuházást és az Alstom-járműbeszerzést érintő szabálytalanságokért. A kormány várakozásai szerint a korrupciós botrány miatt az elszámolt uniós pénzek egy részét vissza kell majd fizetni. A költségvetés átszabását is megkezdték, de emiatt nem kerülhet veszélybe semmilyen, családokat érintő támogatás, bér- és nyugdíjkifizetés, sem a közszolgáltatások biztosítása - közölte Banai.

A 4-es metró körüli korrupciós ügyet az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) tárta fel, jelentésüket januárban hozták nyilvánosságra. A vizsgálat során kiderült, hogy 167 milliárd forintot "elloptak, elcsaltak, vagy nem megfelelően használtak fel", ezért több büntetőeljárás is folyamatban van. Ennek következményeként Magyarországgal szemben az Európai Bizottság akár 60-70 milliárd forintos pénzügyi korrekciót is megállapíthat. Ez az összeg nagyjából akkora, mint a családi pótlék négy hónapra vonatkozó vagy a gyes több mint egész évre tervezett előirányzatával egyezik meg - érzékeltette Banai Péter Benő.

A kormány nem vitatja az uniós hatóságok megállapításait, azonban mindent megtesz a büntetés mérséklésére. Erről beszélt Lázár János kancelláriaminiszter is a csütörtöki kormányinfón, ott azt mondta, hogy már felszólították Varga Mihály gazdasági miniszter, hogy különítse el a kifogásolt összeget.

A kampányban várhatóan még sokszor előkerül majd a 4-es metró ügye: ahogy Lázár, úgy Bana is szidta az akkor hatalmon lévő kormányokat. "A politikai felelősség egyértelműen a baloldali kormányokat és a 2010 előtti budapesti városvezetést terheli - ezt a metrókorrupciót vizsgáló fővárosi munkacsoport jelentése is megállapítja -, míg a pénzügyi következmények a jelenlegi kormányt állítják kihívás elé" - mondta el.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2017.12.02 11:00

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

drnemoda@yahoo.com, 2017.12.02 09:36

Nagy kamu ez, tovariscsi ! Sehol egy megfogalmazható, büntethető tétel, csak valamiféle szabálytalanságokkal tudnak előhozakodni, amelyeket meg azért nem cáfolnak meg, nehogy kimentsék ezzel a korábbi kormányokat. Egész egyszerűen átment az egész politikai sumákba ! Valójában sem csalás, sem pedig lopás nem történt (a pénzek benne vannak a földben, a betonban, a kifizetett szolgáltatásokban és bérekben. Az is igaz, hogy évekkel tovább tartott az építkezés, mint kellet volna - de ebben azért nem egyedül a korábbi kormányok a hibásak (csak a demokrácia, amit azóta kidobtak a hajóból) !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html