A Napi Gazdaság cikke.

A 22,87 milliárd forintos beruházással, 70 százalékban banki hitelből megépülő Balatonringgel kapcsolatos tanulmány számos kockázatot tár fel a megvalósíthatósággal kapcsolatban.

Az egyik legnagyobb gondot a tanulmány szerint az jelenti, hogy miközben a megtérülési adatok 2034-ig számolnak futammal, a MotoGP-versenyeket lebonyolító Dorna céggel a tanulmány készültekor csak egy 2009-től szóló ötéves szerződése volt az üzemeltetőknek, úgy, hogy az első versenyt le is kellett mondani.

A szerződés szerint az induláskor 5 millió eurós jogdíj 2013-ig évente 5 százalékkal nő - igaz, a jogdíjat nem az üzemeltető, hanem a magyar állam vállalta magára. Az SM Kft. sietett leszögezni: azóta a Dornával való megállapodás 10 éves időtartamúra változott, s jogdíjat is csak akkor kell fizetni, ha a versenyt megtartják.

A KPMG a 28 értékelt szempontból 14-et magas kockázatúnak ítélt, míg további 12 pont esetében közepes kockázatú értékelést adtak.

Az SM Kft. jelzése szerint a beruházók a tanulmányt követő végleges üzleti tervükben a KPMG által felvetett kifogásokat figyelembe vették és az üzleti tervet eszerint módosították.