Számviteli csapda az új Ptk.-ban

Sok ezer hazai cég számviteli gyakorlatát érinti az új Ptk. március 15-én hatályba lévő rendelkezése, amely bizonyos feltételek teljesülése esetén pénzügyi lízinggé minősít egyébként határozott időre szóló bérleti konstrukciókat – hívja fel a figyelmet a Mazars. A könyvvizsgáló vállalat szerint az érintettek többsége nem tudja, hogy a jövő héttől változnak az ilyen ügyletekhez kapcsolódó nyilvántartási, könyvelési és adminisztrációs feladatok.
Napi.hu, 2014. március 10. hétfő, 13:34
Fotó: Napi.hu

Bár az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) hatályba lépéséből következő változásokkal hónapok óta foglalkoznak a hazai vállalkozások, kevesen tudják, hogy a március 15-én hatályba lépő szabályozás a tartós bérletre és a pénzügyi lízingre vonatkozó számviteli szabályokat is átírja.

A változás lényege, hogy az új Ptk. az olyan határozott ideig tartó bérletet is automatikusan pénzügy lízingnek minősíti, amely során a lízing futamideje eléri vagy meghaladja a lízingtárgy hasznos élettartamát; a futamidő nem éri el a gazdasági élettartamot, de a lízingbevevő lízingtárgy szerződéskori piaci értékénél jelentősen alacsonyabb áron (maradványértéken) megszerzi vagy megszerezheti a lízingtárgy tulajdonjogát; a futamidő alatt fizetendő lízingdíjak összege eléri a lízingtárgy piaci értékét. Ez utóbbi feltétel független attól, hogy a futamidő hogyan viszonyul a lízingtárgy gazdasági élettartamához, illetve, hogy történik-e a futamidő végén tulajdonszerzés.

Mivel a pénzügyi lízing fogalmát a számviteli törvény a Ptk.-ra hivatkozva határozza meg, ezért fenti feltételeknek megfelelő, március 15-ét követően megkötött tartós bérleti konstrukciókat mind a bérbeadónak, mind a bérbevevőnek a pénzügyi lízing szabályai szerint kell majd kezelnie - hívja fel a figyelmet Nyári Zsolt, a Mazars szenior adómenedzsere.

Nyári szerint a hazai vállalatok körében mindennapos gyakorlat, hogy az operatív működéshez szükséges eszközöket, vagy azok egy részét (például az irodai gépeket) a cégek nem megvásárolják, hanem tartós bérletbe veszik, majd a futamidő végén - ami lehet akár két-három év is - visszaadják tulajdonosának. Ezen konstrukciók jellemzője többek között - a pénzügyi lízingügyletekkel ellentétben -, hogy az eszköz végig a bérbeadó (tulajdonos) könyveiben szerepel, az eszköz után ő számol el értékcsökkenést, valamint hogy a bérlőtől kapott összeget teljes egészében szolgáltatási díjként lekönyvelik el.

Nyári arra hívja fel a figyelmet, hogy a pénzügy lízing számviteli kezelése jelentősen eltér a tartós bérletes konstrukciókétól, így az új szabályozás jelentős befolyással lehet az bérleti ügyletben érintett felek nyilvántartási, könyvelési és adminisztrációs gyakorlatára. A szakember ugyanakkor úgy véli, hogy gondot elsősorban az jelenthet, hogy sok piaci szereplő még nem is hallott erről a változásról, miközben a határidő igencsak közeleg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

homerosz, 2014.03.11 09:43

semmi gond, majd jön a NAV és büntet... értelmetlen szabályok, értelmetlen törvények... amiket a szektás csürhétől vár az ember...

mindenki emlékszik a tavalyi szabadságolási szabályozásra... egy ország röhögött kínjában 8 hónapig, amire a szektás agyhalott szarházi patkányok is felfogták végre, hogy milyen hülyeséget csináltak, és visszacsinálták az egészet arra, ami korábban volt... pfff..... szektás hulladék szarháziak... ez van, ha hülyéket engednek a törvényhozásba....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html