Számviteli módosítástól lesz kisebb az áht-hiány

Az Európai Unió statisztikai hivatala engedélyezte, hogy december elsejétől az államháztartással kapcsolatos adatok a nyugdíjreform hatásával korrigálva kerüljenek elszámolásra. Az áht-hiány így csaknem egy százalékkal mérséklődik - hangzott el a mai kormányülést követő sajtótájékoztatón.
Szabó Zsuzsanna, 2004. december 1. szerda, 18:10
Fotó:

Az EUSTAT engedélyezte a kormány és a KSH számára december elsejétől az államháztartásra vonatkozó adatoknak a nyugdíjreform hatásával korrigált számbavételét és kimutatását. Így 2004-ben a költségvetés hiánya 4,5, 2005-ben 3,8 százalékos lehet, ami 0,8, illetve 0,9 százalékponttal alacsonyabb az eddig prognosztizált mutatóknál. Draskovics Tibor pénzügyminiszter a kormányszóvivői sajtótájékoztatón elmondta: minden úgy történik ahogy várták, s 2008-ra teljesíti az ország az euróbevezetés feltételeit.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is: a kormány azzal kívánja segíteni az önkormányzatok munkáját, hogy 272 ingatlant, illetve ingatlanrészt tulajdonjogát adja át az intézményeknek. A tranzakcióban 123 önkormányzat érdekelt, az ingatlanok értéke összesen bruttó négymilliárd forint. Az ingatlanok további sorsáról a helyi önkormányzatok dönthetnek, s amennyiben eladásra ítélik, úgy a az ár 100 százalékát megtarthatják.

Gönczy Kinga szociális miniszter elmondta, a román-magyar nyugdíj-megállapodás kapcsán jelenleg arról folyik a vita, hogy a mostani területi elv helyett inkább az Unió által is preferált biztosítási szolgáltatási alapon kapják a nyugdíjat az arra jogosultak. Romániában a nyugdíjak átlagos havi összege 12 930 forint, Magyarországon 50 428 forint a 2003. évi adatok szerint. Gönczy elmondta: negyedévről negyedévre nő azok száma, akik magyar nyugdíjat kérnek. A területi alapon jogosultak átlagos nyugdíja jelenleg 56 280 forint, ez mintegy 21 ezer főt érint; összesen tehát a területi elvű nyugdíj ma 14,8 milliárd forintos költséget jelent az országnak.

Somogyi Ferenc külügyminiszter ismertette a kormánnyal a román külügyminiszter levelét a kettős állampolgársággal kapcsolatban (ő volt egyetlen külügyminiszter, aki levélben reagált a magyar népszavazás hírére). Mircea Geoana két dolgot kifogásolt: megkérdőjelezte, a jelenleg érvényben lévő jogszabályok alapján reális-e a romániai magyarok számára felajánlani a kettős állampolgárságot, illetve felemlegette, hogy az érintett felek igényt tartanának arra, hogy megkapják a kellő tájékoztatást. Somogyi Ferenc elmondta, a népszavazás fényében fogja a szófiai külügyminiszteri találkozón tájékoztatni az egybegyűlteket a fejleményekről.

A Malév privatizációja kapcsán változtatott a kormány a feltételeken: nem kell a befektetőknek a teljes hitelállományra garanciát vállalniuk feltétel nélkül; és nem kell a teljes privatizációra bocsátott részvénycsomagot sem megvásárolni. A kabinet véleménye szerint így elérhető a Malév legoptimálisabb magánosítása.

Január elsejétől a lakáshitelek esetében is kötelező lesz a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) feltüntetése, amely tartalmazza a fedezet értékbecslésének díját és helyszíni szemle díját, a devizaalapú hiteleknél pedig a vételi és az eladási árfolyamot. A törlesztő-részleteket forintban kell feltüntetni, így összehasonlíthatóvá válnak a különböző pénzintézetek konstrukciói.

HOZZÁSZÓLÁSOK