Sigmar Gabriel a ZDF közszolgálati televízióban szerda este sugárzott interjúban kiemelte, hogy "a német kormány nincs meggyőződve arról, hogy gyorsan új szankciókat kellene kitalálni".

Egyelőre a helyzet elemzésére van szükség, meg kell vizsgálni, hogy fokozódik-e a kelet-ukrajnai konfliktus hevessége a Mariupol elleni múlt szombati rakétatámadás után - tette hozzá az alkancellár. Megjegyezte, szerinte nem az oroszbarát szakadárok döntése volt, hogy nem folytatják tovább az offenzívát, és csak Moszkvában lehetnek mindazok, akik nem engedték, hogy még tovább mérgesedjen a helyzet.

Ezért az EU-nak nem kellene olyan lépéseket tennie, amelyek tovább rontják a Moszkvával folytatott viszonyt - fejtette ki az alkancellár-gazdasági miniszter, a konzervatív CDU/CSU-val kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) elnöke.

Sigmar Gabriel hangsúlyozta: nagyon helyesen teszi párttársa, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter és a kancellár, Angela Merkel, hogy folyamatosan tárgyalásra ösztönzi az orosz vezetést, hiszen a legnehezebb időkben sem szabad feladni az "európai Oroszország" elképzelését, és nem szabad "egyszerűen azt mondani, hogy akkor most 30 évig megint hidegháború lesz".