A képviselő elmondta: Oroszország egy ideje nem engedi be az Európai Unióból származó élelmiszereket és mezőgazdasági termékeket. A felmérések szerint ez például Kelet-Európában a zöldség- és gyümölcs-, ezen belül pedig az almatermelőket érintheti nagyon súlyosan.

Az unió ugyanakkor nagyon gyors intézkedéseket foganatosított, és szeptember elején megnyitott egy 125 millió eurós keretet, amelyből a károsultak részesülhettek - fűzte hozzá. A "gyorssegély", amelyet jelentkezési sorrendben osztottak szét, néhány hét alatt elfogyott, anélkül, hogy a magyar termelők részesültek volna belőle.

Szanyi Tibor megfogalmazása szerint a mezőgazdasági tárca vezetője, Fazekas Sándor miniszter "finoman szólva elaludt", és mire egyáltalán megpróbálta volna összeszedni, hogy kiket érint az orosz embargó, addigra a lehetőség elúszott.

"Ez nemcsak Fazekas Sándor tökéletes alkalmatlanságát jelzi, hanem (...) Orbán Viktorét is, ezért normális, kulturált körülmények között mindkettejüknek sürgősen távozniuk kellene a közéletből egy ilyen elképesztő hibát követően" - hangsúlyozta a politikus.

Elmondta: az MSZP azt kéri az érintett magyar gazdáktól, hogy jelezzék a pártnak, ha valóban kárt szenvedtek az orosz embargó miatt, illetve lemaradtak az uniós forrásról. Erre azért van szükség, hogy egyáltalán kiderüljön, mennyien és mekkora kárt szenvedtek el.