BUX
36940

Szárnyal a forint, ki tudja hol áll meg

A reformcsomag előtti várakozások és az igen izmos szintekre emelkedő kockázatvállalási kedv hátán erősödik a forint, amely szerda délelőtt 269,70-nél járt az euró ellenében.

NAPI, 2011. február 2. szerda, 10:05

A kormányzat reformintézkedéseit övező felfokozott várakozások nyomán teljes fordulatszámon bull-üzemmódban pörög a forint, ám az elmúlt időszakban már annyit erősödött, hogy a konkrét bejelentéseknek már érdemben alig lesz hatása - mondta a Napi Gazdaság Online kérdésére Csajbók Róbert, az ING üzletkötője. Mint hozzátette, ha lesz is hatás, első körben akkor is inkább az „adj el a hírre" effektus érvényesülhet, és kis korrekciót hozhat a forint piacán.

Egyelőre azonban tovább erősödhet a forint, amely megcélozhatja az októberi csúcsot jelentő 268,30-at is, kérdés, hogy ez a szint megfogja-e. A z³oty szintén erős oldalát mutatja, bement 3,9 alá (3,8950-ig), ám a régión belül a forint az egyértelmű felülteljesítő.

Ebben szerepet játszhat az euró ellenében időközben 1,3830-ig gyengülő dollár is, a folyamat ugyanis a kockázatvállalási kedv fokozódását is tükrözi (a vegyes gazdasági adatok hatásán túl).

Emellett nem csoda, hogy egy svájci frankért már csak 208,90, míg egy dollárért 195 forintot kellett adni szerda délelőtt.