BUX
39138

Szárnyaszegett baromfiágazat

Legalább 8-10 milliárd forint támogatásra lenne szüksége a magyar baromfiágazatnak idén - hangzott el a Baromfi Terméktanács mai sajtótájékoztatóján.

Tóth László Levente, 2005. január 27. csütörtök, 11:51

Az ágazat - a korábbi évek 11-12 milliárdos támogatási szintjével szemben - tavaly 6,3 milliárd forint támogatási lehetőséget kapott, ebből azonban ténylegesen körülbelül 4,5 milliárd forintot kaptak csak meg a szereplők a kifizetések októberi felfüggesztése miatt. A Terméktanács támogatási igényét már közölte az agrártárcával, döntés azonban az egyeztetések óta nem született - közölte a Napi Online érdeklődésére Erdélyi István, a szakmai tömörülés elnöke.

A szervezet nem teljeskörű adatai szerint az ágazat eredményessége 1,5-2,0 milliárd forinttal csökkent tavaly az előző évhez képest, 430 ezer tonna támogatott élőbaromfi felvásárlása mellett - mondta Takács László, a Terméktanács igazgatója. Az eseményen kiderült az is, hogy a baromfiágazatot az olcsó fagyasztott import, az uniós versenytársakkal folyó küzdelem, valamint a multinacionális áruházláncok belföldi gazdasági túlsúlya mellett erős exporttevékenysége miatt az euró/forint árfolyam is kedvezőtlenül befolyásolja. Arról, hogy milyen euróárfolyam lenne megfelelő, Kupa Mihállyal értenek egyet, aki szerint egy euró átlagos előállítási költsége ma Magyarországon 270 forint.