Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fidesz-KDNP-re a teljes népesség 36 százaléka szavazna, az MSZP-Párbeszéd 9, a Jobbik 8 százalékon áll, a választópolgárok 4-4 százaléka szavazna az LMP-re és a DK-ra, más pártokat pedig 6 százalékuk választana. A bizonytalanok aránya 33 százalékra nőtt.

Hasonló képet mutat a biztos szavazó pártválasztók bázisa, amelyben a Fidesz-KDNP 53 százalékos támogatottsággal vezet, az MSZP-Párbeszédet 14 százalék, a Jobbikot 13 százalék választaná egy most vasárnap tartott voksoláson. Az LMP és a DK támogatottsága 6-6 százalék, más pártokra a választók 8 százaléka szavazna.

A bizonytalan réteg bővülése mögött ellenzéki mozgások állnak, hiszen a kormánypártok támogatottsága nem változott a választások óta. A tendencia vélhetően az ellenzéki szavazók csalódottságát mutatja, ezek a pártok kevéssé találják meg a hangot a szavazóikkal.

A megosztottságot fokozza, hogy új szereplő jelent meg a politikai piacon: a Toroczkai László vezette Mi Hazánk Mozgalom. A kutatás eredményei szerint a Jobbikból kivált új formációra jelenleg a jobbikosok negyede voksolna.

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2018. július 2. és 6. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna - tudatta közleményben a Századvég Alapítvány.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel