Századvég: a belső kereslet serkenti a gazdaságot

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb Makrogazdasági monitor és konjunktúraelemzés kiadványa a 2013-ban fellendülő gazdasági növekedés további gyorsulását prognosztizálja. A törékeny nemzetközi gazdasági helyzetben a hazai beruházási fordulat és az erősödő munkaerőpiac hatására 2013-ban 1 százalékos növekedésre számítanak a Századvég elemzői.
MTI-Eco, 2013. december 18. szerda, 19:03
Fotó: Napi.hu

A gazdaságkutató szerint a gazdaság teljesítménye már az idén is kiegyensúlyozott lehet, tekintve, hogy a növekedést továbbra is támogató külkereskedelmi többlet mellett a belső felhasználás is pozitívan járul hozzá a bővüléshez. Rámutatnak: a növekedés legfőbb termelői forrása idén a mezőgazdaság, az építőipar és az ipar, míg a felhasználási oldalon a beruházások segítik a bővülést. Az uniós forrásokból megvalósuló állami és önkormányzati nagyberuházások mellett már a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja enyhítette a hitelkínálati korlátokat, és serkentette a versenyszféra beruházásait.

A Századvég kutatói úgy vélik: annak ellenére, hogy folytatódik a mérlegalkalmazkodás és a lakosság továbbra is jelentős - óvatosságból félretett - megtakarításokkal rendelkezik, a reáljövedelmet bővítő kormányzati intézkedések (például a személyi jövedelemadó rendszer változása és a rezsicsökkentés) hatására az idén már stagnálhat a fogyasztás.

A prognózis szerint jövőre a magyar gazdaság növekedése kiegyensúlyozott pálya mentén - a belső és külső forrásokra egyaránt támaszkodva - dinamikusabbá válhat. Úgy vélik: a nemzetközi konjunktúra fellendülésével párhuzamosan az ideinél dinamikusabb, 5 százalékot meghaladó exportteljesítmény továbbra is támogatja a növekedést. A fogyasztási fordulatot a lakossági bizalom és a reáljövedelmek emelkedése hozza el.

A versenyszférában a tovább bővülő foglalkoztatottság, míg az állami szektorban a pedagógusi életpálya-modell javítja a lakosság jövedelmi kilátásait. Emellett pedig az olyan kormányzati intézkedések, mint a gyed extra, a családi adókedvezmény kiterjesztése és a minimálbér emelése, növelik a rendelkezésre álló jövedelmet.

Az elemzők szerint az európai uniós források lehívása révén megvalósuló állami nagyberuházások mellett a versenyszférában a jegybank növekedési hitelprogramja enyhíti a finanszírozási korlátokat, így jövőre tovább emelkedik a beruházási ráta.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. elemzőinek megítélése szerint - mindezen hatások eredőjeként - a GDP-növekedés 2014-ben elérheti a 2,5 százalékot. Azt várják, hogy az infláció 2013-2014-ben éves szinten mélyen a jegybank 3 százalékos inflációs célja alatt marad, de a jövő év végére felgyorsul. Ennek legfőbb oka, hogy a szabályozott árak csökkentésének hatásai kikerülnek a bázisból, valamint az erőteljes gazdasági növekedés a keresleti oldalon inflációs nyomást generál.

Úgy vélik: a monetáris politika mozgásterét elsősorban még mindig a globális kockázati környezet, az amerikai tartalékbankrendszer, a Fed mennyiségi lazító intézkedéseinek jövő évben várható kivezetése befolyásolja. Emellett a monetáris politika számára releváns időhorizonton a belső kereslet felfutásából fakadó inflációs nyomás a kamatemelési ciklus megkezdését igényli.

A Századvég elemzői így arra számítanak, hogy az MNB lazító ciklusa a jövő év elején, 2,8 százalékos kamatszintnél éri el a mélypontját. Az elemzők végül rámutatnak: a kiegyensúlyozott pálya mentén haladó dinamikus növekedés nem veszélyezteti az ország külső egyensúlyi pozíciójának alakulását, az elemzők 2014-ben is folyó fizetési mérleg többletet prognosztizálnak. A költségvetési hiány az intézet becslése szerint 2013-ban és 2014-ben is 3 százalék alatt maradhat, de jövőre szorosnak látszik a büdzsé, így a hiánycél teljesülése is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2013.12.26 16:49

@juliann:
Folytatás:::Ugy néz ki 2020-ig jegelve !!!
A legméregzöldek """igényeit""" is kielégíthetné !!!
Ha a világban """gyorsan """terjedhetne ,felborítaná az olaj,gáz,napelemek,szélenergia pozicióit !!!

Az USA-t csak a saját érdekei vezénylik !!!ÈRTHETÖ !!!

Vagy jó lesz ez """késöbb """,KINA ellen ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2013.12.26 02:51

@juliann:
Folytatom:::Ekkor megtörtént a csoda 2013-ban!!!
Fiatal USA kutatócsoport kitüzte maga elé a CÈL-t!!!
A legolcsóbban villamos energiát elöállitó erömü létrehozását !!!
Tökéletes siker !!! 2,2 azaz kettöegész kettötized dollárcentért tudtak egy kilowattóra villamos energiát elöállítani !!!
Teljesen új úton indultak el !!!
A legnagyobb újdonság ,rájöttek arra ,hogyha bármilyen üzemzavar keletkezik (((teljesitmény leszakadás a legveszélyesebb)))az erömü azonnal leáll,csak szakképzett személy tudja újból indítani !!!
Erre egyszerü fizikai törvényt használtak fel !!!Olcsó anyaggal !!!
Ekkor keztem el figyelni...
Holnap folytatom !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2013.12.26 02:33

@biroti3:
biroti3, 2013. december 25., szerda 6:53

@juliann:
Érdekel, írd meg, lehetnek fontos dolgok benne.
Válasz:::több részletben írom ,mert a válaszom nem jelent meg !!!
Az elsö kisérlet Angliában történt 1978-ban !!!Ez Toriummal !!!
A második 1980-tól Németországban szintén tóriummal !!!
2012-töl a 30 év titkosítás után napvilágra került hogy a már beüzemlt erömüvet porig bontották !!!
A neutrinoval volt gond ,emellett drága anyagokat használtak ,amit folyamatosan pótólni kellett !!!
Folytatom...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2013.12.25 10:31

@lauda:
Neked ,mint itt kommentelönek ,boldog karácsonyi ünnepeket kívánok !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2013.12.25 09:43

politika mentes,
békés,
karácsonyi ünnepeket ,
mindenkinek,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html