Századvég: jövőre már lassul a gazdasági növekedés, nő a munkanélküliség

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. prognózisa szerint a gazdasági növekedés 2014-ben és 2015-ben is kiegyensúlyozott marad, mivel a nettó export és a belső felhasználás is pozitívan járul hozzá a GDP bővüléséhez. A külkereskedelmi többlet fennmaradását az erőre kapó nemzetközi gazdasági környezet vezérli, míg a belső motor már a fogyasztás lesz - olvasható a kutatóintézet legfrissebb elemzésében, amelyet pénteken juttatott el az MTI-nek.
MTI, 2014. március 21. péntek, 13:33
Fotó: Napi.hu

A elemzők szerint az idén a GDP-növekedés elérheti a 2,5 százalékot, míg jövőre a 2,0 százalékot. Kiemelik: a gazdaság 2013 végén minden eddiginél szélesebb bázisú növekedési szerkezetet mutatott a termelői oldalon. Az összes meghatározó nemzetgazdasági ág emelte a GDP-növekedés rátáját, élen a mezőgazdasággal és az építőiparral.

A felhasználói oldalon is kiegyensúlyozott volt a gazdaság teljesítménye, hiszen a külső és a belső forrásokra közel azonos mértékben támaszkodott. Az exportot a javuló nemzetközi konjunktúra segítette. Az uniós forrásokból megvalósuló állami és önkormányzati nagyberuházások vezérelte bruttó állóeszköz-felhalmozás mellett pedig már a gyorsuló fogyasztás is élénkítette a belső keresletet - írták.

A Századvég prognózisa szerint az év második felében erősödhet az MNB növekedési hitelprogramjának második szakasza iránti jelenlegi lanyha érdeklődés, segítve ezzel a versenyszféra beruházásainak bővülését: így a szektor jövőre átveszi az állami nagyberuházások vezérlő szerepét.

A fogyasztás növekedését a rendelkezésre álló jövedelem emelkedése hajtja, amit a növekvő foglalkoztatottság, az emelkedő reálbérek, az újabb közműdíj csökkentés és így az alacsony infláció segít. Ezek mellett a fogyasztói bizalom erősödése csökkenti a mérlegalkalmazkodás és az óvatossági motívum fogyasztást visszafogó szerepét, amely negatív hatás 2015-ben meg is szűnhet.

Az elemzés szerint jövőre a gazdaság eléri kapacitási korlátait, így a reálgazdaság bővülési üteme az ideinél visszafogottabb lehet. Mindezen hatások eredőjeként a Századvég Gazdaságkutató Zrt. megítélése szerint a GDP-növekedés 2014-ben elérheti a 2,5 százalékot, míg jövőre a 2,0 százalékot.

Az éves infláció az idén és 2015-ben is végig a jegybank 3 százalékos célja és a maginfláció alatt marad. A korábbi közműdíj-csökkentések 2014-ben kikerülnek a bázisból, de az újabb rezsicsökkentések még visszafogják a pénzromlás ütemét, ahogyan a negatív kibocsátási rés dezinflációs hatása is.

Jövőre ugyanakkor az infláció fokozatos felpörgésére számítanak az elemzők: tekintettel a bázishatásokra és a kereslet oldali inflációs nyomásra, az év végére a jegybanki célra emelkedhet a mutató.

A közlemény szerint a monetáris politika mozgásterét beszűkítette az amerikai jegybankrendszer (Fed) mennyiségi lazító intézkedéseinek kivonása és a kedvezőtlen globális kockázati környezet, noha az infláció további óvatos kamatcsökkentést lehetővé tenne. Az intézet elemzői arra számítanak, hogy az MNB lazító ciklusa a következő hónapokban eléri mélypontját.

A kiegyensúlyozott pálya mentén haladó növekedés nem veszélyezteti Magyarország külső finanszírozási képességét, és bár a GDP-arányos mutató csökkenő pályára kerül, továbbra is magas szinten maradhat - közölték.

A költségvetési hiány a Századvég Gazdaságkutató Zrt. becslése szerint az egymást követő negyedik évben, vagyis 2014-ben is 3 százalék alatt maradhat.

Az elemzők az idénre 9,3 százalékos munkanélküliségi rátát várnak - éves átalagban -, amely friss prognózis szerint 2015-ben fél százalékponttal 9,8 százalékra emelkedhet - vélhetően a közmunkaprogramok kifutása miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.03.22 12:07

@RealMan: Stadion Viktor is elnyeri a választók által a méltó büntetését.


..esetleg 2018-ban ..,.de addig sok víz lefolyik a Dunán -Tiszán ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.03.22 12:00

Ez pontosan a következőt jelenti. A választások miatt felpörgették az adminisztratíve több munkahelyet, a választások után azonban ezt a hazug számokon nyugvó valamit kénytelenek "leépíteni", azaz a hazugság plussza átmegy a tényleges negatívba.

Hazug embert hamarabb utólérik mint a sánta kutyát. Stadion Viktor is elnyeri a választók által a méltó büntetését.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.03.22 11:54

..a magyar csoda készül...,mindegy milyen --háttérhatalmi--elemző mit mond ,neki az van kiadva ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

NemMutyiCsajjeee, 2014.03.22 11:40

??????

...E-ÖRÖ-E-BÓDOTTÁÁááá...wazz....ámde AZER VAN ámmm 1 BAZI-JÓ-HÍR....ISsss.....waz...

..MÁR CSAK 15 NAP... ééss ELÉRKEZIK..a VÍZ éss.. a TORONYÓRA IDEJE... wazz..

..csak EMLÉKEZTETÖÜL.... wazz...,merthogy, mint tudjuk.... AZER... a VÍZ-A-ZÚR....wazz... a TORONYÓRA meg Qr...va NAGYOT ÜT.... wazz... hogy a FAL ADJA A MÁSIKAT.....

..aztán lehet...BALLAGNI..MENETELNI..CÖFÖGNI..RÖFÖGNI..BÖFÖGNI... NYERGELNI... aztán.. meg-FÚJJÁK.. meg-SZÍVJÁK... (és NEM KICSIT...) wazzz... ééss...NEM CSAK A KÜRTÖKET....DISZNÓSZAROS-GUMICSIZMÁS-ELMEHÁBORODOTT-SZAJRÉKIRÁLY... + a CSICSKAPONDRÓ-RIZSAHADSEREG... wazzeeeeeeee...

..éés..nanááá...ISMÉT JÓT RÖHÖGÜNK...wazz...

BRU-HA-HAAAAAAAAAA....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

menya71, 2014.03.21 22:39

Nekem is csinàljatok id?g?pet.K?ssz?n?m el?re.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html