A kormánynak is tanácsot adó kutatók ezt úgy interpretálják, hogy jövőre a növekedés szerkezete visszaállhat a korábban tapasztalt kiegyensúlyozott pályára. Az export újból meghaladja az import növekedési ütemét, vagyis a nettó export alakulása ismét pozitívan járulhat hozzá a gazdaság teljesítményéhez. A fellendülő fogyasztás már a bruttó állóeszköz-felhalmozáshoz hasonlóan, jelentős mértékben segítheti a GDP-bővülést.

A növekedési kilátásokra az is kedvezően hat, hogy az MNB 2015 végéig meghosszabbította a növekedési hitelprogram szerződéskötési határidejét. A fogyasztás növekedését pedig jövőre a rendelkezésre álló jövedelem jelentős mértékű emelkedése biztosítja. A bankok elszámoltatása, az árfolyamkockázat megszüntetése (devizahitelek kivezetése), az aktívabb kormányzati foglalkoztatáspolitika, a bérrendezések is növelik ugyanis a lakosság elkölthető jövedelmét.

A foglalkoztatás pedig a közfoglalkoztatás mellett a versenyszféra mérsékelten emelkedő munkakereslete is javítja. A friss előrejelzés szerint a munkanélküliségi ráta 2015 egészében 7,1 százalékra, évtizedes mélypontjára süllyedhet.

Tovább vághat az MNB

Az éves infláció idén és 2015-ben is a jegybanki célszint és a maginfláció alatt marad. A tartósan nyomott inflációs környezet számos tényező együttes hatását tükrözi: a gazdaság ciklikus pozíciója negatív, mérsékeltek az inflációs várakozások, alacsony a külső infláció és begyűrűzik a negatív olajár-sokk. A kibocsátási rés szűkülésével csökkenő dezinflációs hatás, továbbá a korábbi költségsokkok bázisba kerülése nyomán 2015-ben az infláció mérsékelten emelkedhet. A globálisan is nyomott inflációs környezet és laza monetáris politika, valamint a magyar gazdaság ciklikus pozíciója a hazai monetáris feltételek lazításának irányába mutatnak. A gazdaságkutatók 2015 elején látnak lehetőséget az irányadó ráta átmeneti csökkentésére.

A gazdasági növekedés pályája érdemben nem veszélyezteti Magyarország külső finanszírozási képességét. A tőkemérleg egyenlegének enyhe romlását a javuló reálgazdasági aktívum ellensúlyozza, így a külső finanszírozási képesség tartósan magas maradhat. A Századvég Gazdaságkutató szerint a költségvetés idei, valamint 2015-ös hiánya egyaránt némileg kedvezőbb lehet a kormányzati előirányzatnál.

Prognózis (éves változás, %)
Megnevezés20142015
GDP3,42,6
Háztartások fogyasztási kiadása1,62,7
Bruttó állóeszköz-felhalmozás15,67,0
Kivitel7,96,4
Behozatal9,76,1
Külkeregyenleg (milliárd euró)6,47,0
Fogyasztói árak-0,21,6
Jegybanki alapkamat (év végén, %)2,12,2
Munkanélküliségi ráta (éves átlag, %)7,57,1
Bruttó átlagkereset2,53,5
Folyó fizetési mérleg egyenlege (GDP %-ában)4,35,0
Külső finanszírozási képesség (GDP %-ában)8,38,2
Államháztartás egyenlege (ESA95, GDP %-ában)-2,8-2,3
GDP-alapon számított külső kereslet1,51,8
Forrás: Századvég Gazdaságkutató Zrt.