Századvég szerint lassul a gazdaság

Jövőre lassul a magyar gazdaság, a GDP a 2014-es 3,4 százalék után 2,6 százalékkal nőhet - derül ki a Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb prognózisából.
Napi.hu, 2014. december 19. péntek, 10:52
Fotó: Napi.hu

A kormánynak is tanácsot adó kutatók ezt úgy interpretálják, hogy jövőre a növekedés szerkezete visszaállhat a korábban tapasztalt kiegyensúlyozott pályára. Az export újból meghaladja az import növekedési ütemét, vagyis a nettó export alakulása ismét pozitívan járulhat hozzá a gazdaság teljesítményéhez. A fellendülő fogyasztás már a bruttó állóeszköz-felhalmozáshoz hasonlóan, jelentős mértékben segítheti a GDP-bővülést.

A növekedési kilátásokra az is kedvezően hat, hogy az MNB 2015 végéig meghosszabbította a növekedési hitelprogram szerződéskötési határidejét. A fogyasztás növekedését pedig jövőre a rendelkezésre álló jövedelem jelentős mértékű emelkedése biztosítja. A bankok elszámoltatása, az árfolyamkockázat megszüntetése (devizahitelek kivezetése), az aktívabb kormányzati foglalkoztatáspolitika, a bérrendezések is növelik ugyanis a lakosság elkölthető jövedelmét.

A foglalkoztatás pedig a közfoglalkoztatás mellett a versenyszféra mérsékelten emelkedő munkakereslete is javítja. A friss előrejelzés szerint a munkanélküliségi ráta 2015 egészében 7,1 százalékra, évtizedes mélypontjára süllyedhet.

Tovább vághat az MNB

Az éves infláció idén és 2015-ben is a jegybanki célszint és a maginfláció alatt marad. A tartósan nyomott inflációs környezet számos tényező együttes hatását tükrözi: a gazdaság ciklikus pozíciója negatív, mérsékeltek az inflációs várakozások, alacsony a külső infláció és begyűrűzik a negatív olajár-sokk. A kibocsátási rés szűkülésével csökkenő dezinflációs hatás, továbbá a korábbi költségsokkok bázisba kerülése nyomán 2015-ben az infláció mérsékelten emelkedhet. A globálisan is nyomott inflációs környezet és laza monetáris politika, valamint a magyar gazdaság ciklikus pozíciója a hazai monetáris feltételek lazításának irányába mutatnak. A gazdaságkutatók 2015 elején látnak lehetőséget az irányadó ráta átmeneti csökkentésére.

A gazdasági növekedés pályája érdemben nem veszélyezteti Magyarország külső finanszírozási képességét. A tőkemérleg egyenlegének enyhe romlását a javuló reálgazdasági aktívum ellensúlyozza, így a külső finanszírozási képesség tartósan magas maradhat. A Századvég Gazdaságkutató szerint a költségvetés idei, valamint 2015-ös hiánya egyaránt némileg kedvezőbb lehet a kormányzati előirányzatnál.

Prognózis (éves változás, %)
Megnevezés20142015
GDP3,42,6
Háztartások fogyasztási kiadása1,62,7
Bruttó állóeszköz-felhalmozás15,67,0
Kivitel7,96,4
Behozatal9,76,1
Külkeregyenleg (milliárd euró)6,47,0
Fogyasztói árak-0,21,6
Jegybanki alapkamat (év végén, %)2,12,2
Munkanélküliségi ráta (éves átlag, %)7,57,1
Bruttó átlagkereset2,53,5
Folyó fizetési mérleg egyenlege (GDP %-ában)4,35,0
Külső finanszírozási képesség (GDP %-ában)8,38,2
Államháztartás egyenlege (ESA95, GDP %-ában)-2,8-2,3
GDP-alapon számított külső kereslet1,51,8
Forrás: Századvég Gazdaságkutató Zrt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2014.12.19 13:24

@troll: A nominális adósság stabilan nő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2014.12.19 12:33

A MAGYAR GAZDASÁG 2015- ben lenyegesen magasabb nővekedést fog elérni, mint

2014- ben, hiszen az eddigi intézkedések EREDMÉNYE CSAK MOST FOGJA IGAZÁN

ÉREZTETNI HATÁSÁT.

Ebben az évben 2,9 százalékkal nőttek a brutto bérek, ennek hatásaként gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése 2014 októberben: a bolti értékesítés volumene 5,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a szeptemberi 4,5 százalékos emelkedés.

A kiskereskedelmi forgalom nővekedése beinditja és fokozza a KKV-k tobábbi gazdasági fellenditését minden vonalon, nemcsak a termelési hanem a feldolgozás vonalán is.

A fordulat jelei érzékelhetők a vállalati hitelpiacon, a pénzügyi szolgáltatásokat igénybe vevő vállalkozások számának növekedésében, valamint a vállalkozások hitelkeresletének erősödésében.

A mikro-, kis- és középvállalkozások szerepét jelzi, hogy a magyar GDP 53,6 százalékát állítják elő, az üzleti szférában foglalkoztatottak 72,7 százalékát a kkv-k alkalmazzák.

Az élénkülést mutatja, hogy 2014 első tizenegy hónapjában több mint 23 ezer vállalkozás kötött szerződést, csak az OTP Business-szel, amelynek köszönhetően a pénzintézet vállalkozói ügyfeleinek száma novemberben átlépte a 160 ezret.

A laza monetáris kondiciokkal, megtőrtént a fejlesztés, a modern gyártási álloeszkőzők,a termelés minőségét és a termékek mennyiségét fokozo beruházások.

A laza, a gazdaságra kedvező monetáris kondiciok 2015-re tobábbra is érvényben maradnak.

A magyar gazdaságot a kedvező hitelprogrammal, a ma már tőbb mint 50%- os magyar tulajdonban levő állami bankok támogatják.

A kedvező MNB hitel direkt a real magyar gazdaságba folyik és nem a Tőzsdére, ahol a magyar gazdaság nem kerűl támogatásra.

A KŰLKERESKEDELMET, AZ EXPORTOT TÁMOGATO MAGYAR BANKOK, JELENTŐS TŐKE FELERŐSITÉST KAPTAK AZ ELMULT IDŐSZAKBAN.

A GAZDASÁGI NŐVEKEDÉS TOVÁBBRA IS INTAKT.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2014.12.19 12:18

Teljesen más van a címben mint a cikkben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matrica, 2014.12.19 12:03

Ereszt az unortodox lufi. Ennyit Gorogorszag, Spanyolorszag is ossze fog hozni? Ez mennyivel fog elmaradni a lengyel, szlovak es roman novekedesi utemtol?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.12.19 11:42

...szegény vak is azt mondta : ..."majd meglátjuk " ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html